Trump može izazvati svađu sa Erdoganom i Rouhanijem u UN-u

Svjetski čelnici će vjerovatno pozvati na podršku sporazumima iz kojih se Trump povukao, kao što su Pariški sporazum o klimi i iranski sporazum (EPA)
Svjetski čelnici će vjerovatno pozvati na podršku sporazumima iz kojih se Trump povukao, kao što su Pariški sporazum o klimi i iranski sporazum (EPA)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, iranski predsjednik Hassan Rouhani i nova lica s Novog Zelanda i iz Zimbabvea govorit će na najvećem međunarodnom političkom skupu ovog mjeseca. No fokus će ponovno biti na američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, kojem će to biti drugi nastup na Generalnoj skupštini UN-a.

Među novim licima koja će se pojaviti na godišnjem zasjedanju Generalne skupštine UN-a su novi predsjednik Zimbabvea Emmerson Mnangagwa, čiji je prethodnik Robert Mugabe bio redovan gost od 1978.

Novozelandska premijerka Jacinda Ardern, druga predsjednica vlade koja je rodila na dužnosti, dovest će sa sobom i svoju tromjesečnu kćerku Neve.

Sjedinjene Države su tradicionalno u fokusu kao druge na redu za govornicom. Sve oči ove godine bit će uprte u američkog predsjednika Donalda Trumpa, ali iz posve pogrešnih razloga, prenose agencije.

Trumpov debitantski nastup prošle godine očekivao se s velikim zanimanjem, ali on sada više nije nepoznanica. Sada se samo strahuje da će se ponašati jednako loše kao i na samitima grupe G7 i NATO-a, rekao je UN-ov stručnjak Richard Gowan, profesor na Univerzitetu UN-a koji je radio i na Njujorškom univerzitetu te na Univerzitetu Columbiji.

“Svi strahuju da će se ponoviti noćna mora njegovog ponašanja na samitu NATO-a i da će početi prozivati druge zemlje što ne uplaćuju dovoljno novca UN-u i prijetiti obustavom finansiranja”, rekao je.

Mogućnost svađe sa Erdoganom i Rouhanijem

Postoji i mogućnost da se zavadi s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom ili iranskim predsjednikom Hassanom Rouhanijem, koji su obojica u lošim odnosima s Trumpom, a trebali bi govoriti istoga dana. 

Možda čak niti Trumpovi prošli diplomatski uspjesi, ponajviše njegov samit sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong-unom iz juna u Singapuru, neće imati toliko odjeka. Neki su se nadali da će se zahvaljujući tom sastanku Kim Jong-un prvi put pojaviti na Generalnoj skupštini UN-a, ali Pjongjang planira poslati ministra.

Sjeverna Koreja je “zloduh zabave”, rekao je Gowan. No to bi mogao biti i pomak nabolje. Trump je u svom govoru prošle godine zaprijetio da će “posve uništiti” Sjevernu Koreju i bio je pogrdan prema njenom čelniku. 

Bijela kuća je objavila da je Pjongjang nedavno poslao Trumpu pismo u kojem traži novi sastanak, što bi mogao biti pokušaj da se umiri predsjednik i spriječi da Kim ponovno bude meta njegovog govora.

Iran u fokusu

Međutim, Gowan smatra da će iranski nuklearni sporazum vjerovatno biti u Trumpovom fokusu ove godine.

SAD je objavio da će Trump predsjedati sastankom Vijeća sigurnosti posvećenim, među ostalim, “iranskoj destabilizirajućoj agresiji i sponzoriranju terorizma”.

Glasine da će Trump predstaviti svoj dugoočekivani mirovni plan za Bliski istok utišala je američka ambasadorica pri UN-u Nikki Haley, koja je kazala da se plan privodi kraju, ali još nije gotov.

Sirija će sigurno biti na dnevnom redu bilateralnih sastanaka, s obzirom na to da su svjetski čelnici zadnjih nekoliko sedmica snažno apelirali na Moskvu i vladu Bashara al-Assada da spriječe krvoproliće u Idlibu, posljednjem uporištu pobunjenika u Siriji.

Svjetski čelnici će u svojim govorima vjerovatno pozvati na daljnju podršku multilateralnim sporazumima iz kojih se Trump povukao, kao što su Pariški sporazum o klimi i iranski sporazum.

Na marginama skupa, ministri i generalni sekretar UN-a Antonio Guterres sastat će se kako bi razgovarali o finansiranju UN-ove agencije za palestinske izbjeglice (UNRWA) jer je SAD nedavno najavio da će je prestati finansirati.

Guterrres, snažni zagovornik Pariškog sporazuma, obećao je da će lobirati među svjetskim čelnicima za borbu protiv klimatskih promjena, pozvavši vlade da “slome paralizu” nedjelovanja. 

Svjetski čelnici ranijih su se godina dogovorili o ciljevima za poticanje razvoja u svijetu i obavezali da će raditi na donošenju globalnog pakta za pomoć izbjeglicama.

“Vladao je osjećaj da je sjednica Generalne skupštine doista vrijeme kada se donose odluke. A sada su svi samo u defenzivi”, rekao je Gowan.

“Čini se kao da niko nema bilo kakvih ambicija za taj skup osim toga da ga prežive.”

Izvor: Agencije


Povezane

Počelo je godišnje zasjedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u New Yorku.  U svom govoru američki predsjednik Donald Trump ukazao je na nove prijetnje s kojima se svijet suočava. Oštro je kritikovao Iran, koji optužuje da podržava i finansira, kako je rekao, terorizam. Nuklearni sporazum s tom zemljom nazvao je sramotom za Ameriku. Trump je rekao i da […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO