Merkel poziva na prijateljstvo u pregovorima o Brexitu

Njemačka kancelarka se nada da će u nekim oblastima biti moguća veoma bliska saradnja (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je na prijateljstvo i poštovanje u pregovorima između Velike Britanije i Evropske unije o Brexitu, izrazivši nadu u bliske odnose između dvije strane i nakon istupanja te zemlje iz Unije.

“Nadam se izlasku koji će se odvijati u dobroj atmosferi, uz veliko međusobno poštovanje i da će u nekim oblastima biti moguća veoma bliska saradnja, posebno na polju sigurnosti – domaće i strane”, rekla je Merkel, prenosi Reuters.

Izbjeći ‘tvrdi Brexit’

Austrijski kancelar Sebastijan Kurz izjavio je da treba učiniti sve kako bi se izbjegao “tvrdi Brexit”, jer bi, kako je upozorio, mučni proces naškodio ne samo Velikoj Britaniji, već i Evropi.

“Nastojimo učiniti kompromis mogućim. Pregovarač EU-a za Brexit Michel Barnier dobro radi svoj posao i ima našu punu podršku. Napravio je korak ka Britancima i sada očekujemo spremnost Velike  Britanije na kompromis kako bismo postigli dogovor”, rekao je Kurz.

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk izjavio je uoči početka neformalnog samita u Salzburgu da će polovinom novembra sazvati vanredni samit lidera EU-a o Brexitu kako bi se finalizirao dogovor s Velikom Britanijom o izlasku te zemlje iz Unije.

Izvor: Agencije