UN: Suzdržati se od vojnih akcija; SAD: Naći političko rješenje

Steffan De Mistura je izrazio zabrinutost zbog vojnih aktivnosti u regiji (EPA)

Specijalni izaslanik Ujedinjenih naroda za Siriju Steffan de Mistura pozvao je u utorak Rusiju, Siriju i Izrael da se uzdrže od vojnih akcija, nakon obaranja ruskog vojnog aviona.

On je, u obraćanju Vijeću sigurnosti UN-a na početku sastanka o Siriji, rekao da bi nova vojna akcija samo pogoršala već složenu situaciju, prenosi AP.

De Mistura je izrazio zabrinutost zbog vojnih aktivnosti u trenutku kada je potencijalna obimna vojna ofanziva u posljednjem značajnom pobunjeničkom uporištu u Idlibu spriječena, nakon što su predsjednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Recep Tayyip Erdogan, u ponedjeljak postigli sporazum o uspostavljanju demilitarizirane zone.

‘Tragično loš proračun’

Istovremeno je američki državni sekretar Michael Pompeo saopćio da je obaranje ruskog aviona sirijskom vatrom nesretan incident i podsjetnik da je potrebno političko rješenje za sukob.

“Jučerašnji nesretni incident nas podsjeća na potrebu da pronađemo trajna, mirna i politička rješenja za mnoge preklapajuće sukobe u regionu, kao i na opasnost od tragičnog lošeg proračuna na pretrpanom sirijskom poprištu operacija”, navodi se u saopćenju, prenosi Reuters.

Pompeo je pozvao na okončanje iranskog “provokativnog” tranzita oružja kroz Siriju, za koji je rekao da predstavlja prijetnju po regiju.

Izvor: Agencije