Putin o obaranju ruskog aviona: Splet tragičnih okolnosti

Vlasti Izraela izrazile su žaljenje zbog rušenja ruskog vojnog aviona (EPA)

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u utorak da je obaranje ruskog vojnog aviona sirijskom raketom posljedica “spleta tragičnih okolnosti”, nakon što je Ministarstvo odbrane u Moskvi saopćilo da su izraelski avioni “gurnuli” ruski na putanju rakete sirijske vojske.

On je naveo da ruski avion nadomak Sirije nisu oborili izraelski avioni, javlja Reuters.

Ruski predsjednik je rekao da će Kremlj analizirati okolnosti rušenja aviona i najavio da će pojačati sigurnost ruskih trupa na području Sirije.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je kazao da će ruski predsjednik razgovarati s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom.

Spasioci traže olupinu

Peskov je naveo da je telefonski razgovor Putina i Netanyahua planiran za kasnije tokom dana, prenijela je agencija Tass.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je na razgovor izraelskog ambasadora u Rusiji zbog incidenta s ruskim avionom Il-20, koji je oboren u Siriji.

Prethodno je Ministarstvo odbrane Rusije saopćilo da je izviđački avion Iljušin Il-20 oboren sirijskom zemlja-zrak raketom iznad Sredozemnog mora u noći između ponedjeljka i utorka, javio je AP.

Agencija je dodala da spasioci traže olupinu, ali da ne očekuju da pronađu preživele.

Rusko Ministarstvo odbrane je, ranije u utorak, navelo da je avion slučajno pogodila jedna od raketa, namijenjena izraelskim borbenim avionima F-16 koji su vršili dejstva nad metama u pokrajini Latakija u Siriji.

U saopćenju se navodi da su izraelski avioni “gurnuli” ruski avion na putanju rakete i da Rusija optužuje Izrael za “namjernu provokaciju”.

Izrael negira odgovornost

Vlasti Izraela izrazile su žaljenje zbog rušenja ruskog vojnog aviona, ali i negirale optužbe Moskve za odgovornost.

Izraelska vojska objavilo je u pisanoj reakciji žaljenje zbog pogibije 15 ruskih vojnika.

U saopćenju se navodi da su izraelski bombarderi F-16 gađali kompleks snaga režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, na kojem se nalazila artiljerija koja je trebala završiti u rukama libanskog Hezbollaha.

Izvor: Agencije