Pariz i Berlin: Poljski nacionalisti žele potčiniti pravosuđe

Nadamo se da će Poljska konstruktivno djelovati i da neće poduzeti nepovratne mjere, kazao je Michael Roth (EPA)

Francuska i Njemačka su ocijenile da je stanje poljskog pravosuđa “hitnije nego ikada”, nakon niza, po njima, spornih reformi koje je provela Vlada u Varšavi, nefleksibilna na pozive Brisela na umjerenost.

“Nadamo se da će Poljska konstruktivno djelovati i da neće poduzeti nepovratne mjere”, tražili su Pariz i Berlin u zajedničkoj izjavi pročitanoj tokom sastanka ministara zemalja Evropske unije u Briselu.

“Već smo pet puta razgovarali o stanju pravne države u Poljskoj, od kada je Evropska komisija pokrenula procedure Člana 7”, podsjetili su u vezi procedure, koja bi teoretski mogla lišiti Varšavu prava na glasanje u sklopu EU-a, prenosi Hina.

Podrška Evropskoj komisiji

“Dijalog nije omogućio bitan napredak”, istaknuli su u zajedničkom tekstu, koji je pročitao njemački ministar evropskih poslova Michael Roth u svoje i ime francuske kolegice Nathalie Loiseau.

“Od 3. jula i pokretanja novog režima odlaska u penziju sudija Vrhovnog suda, stanje je hitnije nego ikada”, dodao je.

Pariz i Berlin su potvrdili podršku EK-u, koja je u decembru pokrenula protiv Poljske do tada neviđenu proceduru Člana 7, često nazivanu institucionalnim “nuklearnim oružjem” protiv zemlje koja opasno ugrožava vrijednosti EU-a.

Francusko-njemačka deklaracija je pročitana nakon kritičnog bilansa, koji je predstavio potpredsjednik EK-a Frans Timmermans o stavu Poljske u pogledu ponovnih preporuka evropskog izvršnog tijela.

Deklaraciju su podržali Portugal, Danska i Holadnija, naveo je jedan diplomatski izvor.

Komisija zamjera konzervativnim nacionalistima stranke Pravo i pravda na vlasti u Poljskoj da nizom reformi žele potčiniti pravosuđe.

EP glasao za sankcije Mađarskoj

Procedura Člana 7, pokrenuta prvi puta protiv Poljske, sada je usmjerena i na Mađarsku Viktora Orbana.

Evropski parlament glasao je u prošlu srijedu za sankcioniranje Mađarske zbog zanemarivanja standarda demokratije, građanskih prava i korupcije, u pokušaju pokretanja postupka kažnjavanja predviđenog Članom 7 Ugovora o EU.

U ekstremnom slučaju, ovaj član predviđa ukidanje glasačkih prava zemlji koja krši evropske vrijednosti.

Izvor: Agencije