Cavusoglu: Turska se nada stabilnosti u Siriji

Rusija i Turska će provoditi koordinirane patrole uz granice Idliba, poručio je Mevlut Cavusoglu (Reuters)

Turski šef diplomatije Mevlut Cavusoglu razgovarao je telefonom s američkim državnim sekretarom Mikeom Pompeom. 

Prema diplomatskim izvorima, Cavusoglu i Pompeo su razgovarali o dešavanjima u sirijskom Idlibu, prenosi Anadolija.

Navodi se da su razgovarali o sporazumu o Idlibu koji su u ponedjeljak u Sočiju postigli Turska i Rusija.

Cavusoglu je ranije izjavio da se Turska nada da će biti uspostavljena stabilnost u Siriji i ne želi da se tamo više prolijeva krv.

On je, također, rekao da će Turska povećati broj svojih vojnika u Idlibu, nakon što je s Rusijom dogovoreno uspostavljanje demilitarizirane zone, kojom će patrolirati zajedno, prenio je Reuters.

“Rusija i Turska će provoditi koordinirane patrole uz granice Idliba. Potrebno je da dopremimo još vojnika ovdje”, kazao je Cavusoglu.

Prema njegovim riječima, autoputevi M4 i M5, koji prolaze istok – zapad i sjever – jug kroz regiju Idlib, povezujući grad Halep s prijestolnicom Damaskom i mediteranskom obalom, bit će otvoreni za saobraćaj do kraja godine.

Uspostava demilitarizirane zone

Ruski predsjednik Vladimir Putin i predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan saopćili u ponedjeljak u Sočiju da su se dogovorili o uspostavljanju demilitarizirane zone u sirijskoj provinciji Idlib, duž linije dodira pobunjeničkih i Vladinih snaga.

Putin je, poslije razgovora s Erdoganom, rekao na zajedničkoj konferenciji za novinare da će ta zona, širine od 15 do 20 kilometara, biti uspostavljena do 15. oktobra, a da će njome patrolirati mobilne jedinice ruskih i turskih snaga, prenio je Reuters.

Ruski predsjednik je rekao da će iz demilitarizirane zone do 10. oktobra biti povučeno teško naoružanje.

Također je naveo da se iz te zone moraju povući “radikalno nastrojeni pobunjenici, uključujući Front al-Nusra”.

Prema njegovim riječima, sirijska Vlada podržava ovaj pristup.

Izvor: Agencije


Povezane

Hiljade stanovnika Idliba izašli su jučer na ulice kako bi pokazali protivljenje predsjedniku Basharu al-Assadu. Okupljanja su organizovana i u desetak drugih većih gradova u pokrajini. Prizori podsjećaju na demonstracije iz 2011. uoči početka rata. Ali sedam i po godina kasnije, situacija se uveliko promijenila. Stefanie Dekker izvještava iz Antakye, na granici između Turske i […]

Published On 15 Sep 2018
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO