Trumpov kandidat za Vrhovni sud optužen za seksualno nasilje

Trumpov kandidat za doživotnu poziciju u američkom najvišem sudskom tijelu, Brett Kavanaugh odbacuje optužbe (Reuters)

Žena koja je optužila Trumpovog kandidata za Vrhovni sud Bretta Kavanaugha za seksualno zlostavljanje prije nekoliko desetljeća spremna je javno svjedočiti pred senatskim odborom koji bi ovoga tjedna trebao glasati o njegovoj nominaciji, potvrdio je njezin odvjetnik, a prenosi Reuters.

Christine Blasey Ford optužila je Kavanaugha za pokušaj napada tijekom ranih 1980-ih, kada su oboje bili srednjoškolci.

Kavanaugh, kandidat predsjednika Donalda Trumpa za doživotnu poziciju u američkom najvišem sudskom tijelu, odbacuje optužbe.

Optužba može zakomplicirati njegovu nominaciju, koju prvo mora odobriti odbor za pravosuđe američkog Senata, a potom cijeli Senat, u kojem republikanci imaju tijesnu većinu.

Glasanje je zakazano za četvrtak, nekoliko tjedana prije izbora za Kongres.

Neki su republikanci iz Senata kazali kako Ford treba dobiti priliku da ispriča svoju priču, a to mišljenje, prema riječima Trumpove savjetnice Kellyane Conway, dijeli i Bijela kuća.

Priču Christine Blasey Ford prvi je donio The Washington Post.

Tom je listu Ford ispričala da je, kao učenik srednje škole u jednom predgrađu Marylanda kod Washingtona, Kavanaugh “mrtav pijan pritisnuo na krevet, dirao je i pokušao joj nespretno skinuti odjeću”.

Ford tvrdi kako je pokušala vrisnuti, ali da joj je, tada 17-godišnji, Kavanaugh pokrio usta rukom. Pobjegla je nakon što je Kavanaughov prijatelj prekinuo tu scenu.

Pismo zastupnici

Predsjednik senatskog Odbora za pravosuđe republikanac Chuck Grassley kaže da je “uznemirujuće da se ove nepotkrijepljene optužbe od prije 35 godina, tokom srednje škole, pojavljuju uoči glasanja odbora”, dodajući da to “potiče mnoga pitanja o taktici i motivima demokrata”.

Čelnik republikanske većine u Senatu Mitch McConnel želio bi da se Kavanaughov mandat potvrdi do 1. listopada, početka novog zasjedanja Vrhovnog suda. 

Ford, sada 51-godišnja istraživačka psihologinja u Kaliforniji, rekla je The Washington Postu da je prije dva mjeseca pisala demokratskoj zastupnici Anni Eshooi o navodnom incidentu, ali je tada zahtijevala tajnost.

Postojanje pisma i neke pojedinosti njegova sadržaja, međutim, postali su javni tek posljednjih nekoliko dana nakon što je Odbor za pravosuđe dovršio saslušanje Kavanaugha i najavio glasanje o njegovoj nominaciji za najviši američki sud.

Demokrati se svim silama protive ulasku Kavanaugha u Vrhovni sud jer bi time sud postao još konzervativniji.

Nepodudarnost u izjavama

Ford tvrdi kako nikome nije rekla o navodnom napadu do 2012. kada je zajedno s mužem bila na bračnoj terapiji. Zabilješke terapeuta, koje je Ford dala The Washington Postu, ne identificiraju Kavanaugha po imenu.

Prema bilješkama Ford je rekla kako su je napali učenici iz elitne škole za dječake koji su postali veoma poštovani i visoko pozicionirani članovi društva u Washingtonu.  

U bilješkama se navodi i kako su u napadu sudjelovala četiri dječaka, što je nepodudarnost koju Ford pripisuje terapeutu. Na zabavi su bila četiri dječaka, a samo dva, Kavanaugh i njegov prijatelj Mark Judge, bili u sobi, rekla je Ford.

Judge je isto tako negirao da se incident uopće dogodio rekavši The Weekly Standardu da su optužbe “apsolutno sulude”.

“Nikad nisam vidio da se Brett tako ponaša”, rekao je Judge.

Izvor: Agencije