Slovenska policija istražuje tzv. Kranjsku stražu

Snimke, navodno, prikazuju vježbu 'Kranjske straže' 4. septembra, dan nakon što je javnosti postala poznata 'Štajerska garda' (Facebook)

Nakon što su se na internetu pojavile fotografije nove paravojne formacije pod imenom “Kranjska straža”, policija Slovenije pokrenula je istragu, javlja agencija STA.

Fotografije su objavljene na Facebooku nekoliko dana nakon što je lider “Štajerske garde” Andrej Šiško uhapšen pod optužbom da narušio slovenski Ustav.

One, navodno, prikazuju vježbu “Kranjske straže” održane 4. septembra – dan nakon što je javnosti postala poznata “Štajerska garda”.

Agencija STA navodi kako za sada nema informacija o mogućoj saradnji dvije garde, ali je Šiško ranije izjavio kako ima za cilj formiranje paravojne formacije širom Slovenije, po ugledu na “Štajersku gardu”.

Facebook stranica na kojoj su objavljene fotografije nekoliko naoružanih pojedinaca, kao i još nekoliko osoba u zelenoj odori, bez oružja, više nije dostupna.

‘Zavedeni’ učesnici postrojavanja

Ranije ovog mjeseca slovenska policija uhapsila je Šiška i još jednu osobu zbog slučaja “Štajerska straža”, paravojne grupe koja je ranije postrojena nedaleko od Maribora.

Privođenjima su prethodili pretresi pet stanova i pet automobila.

Uhapšene se sumnjičilo za krivično djelo poticanja na nasilnu promjenu ustavnog poretka, proizvodnju ili promet oružja i droga.

Policija je ustanovila da je dio učesnika postrojavanja “Štajerske straže” bio “zaveden”, odnosno da su tamo došli iz nekog drugog razloga.

Izvor: Al Jazeera i agencije