SAD ukinuo vize porodici ambasadora PLO-a u Washintonu

Palestinski ambasador je ovaj potez SAD-a ocijenio 'nehumanim i nemoralnim' (Al Jazeera)

Sjedinjene Države ukinule su vize za porodicu ambasadora Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) u Washingtonu DC, što je najnovija mjera administracije predsjednika Donalda Trumpa protiv palestinskih dužnosnika.

Ambasador Husam Zomlot kazao je da je njegova porodica, uključujući dvoje malodobne djece, napustila SAD, nakon što im je saopćeno da njihove vize, koje su važile do 2020. godine, više nisu validne.

Ovaj potez uslijedio je nakon što je SAD prošle sedmice objavio zatvaranje diplomatskih ureda PLO-a, što će biti izvršeno sljedećeg mjeseca.

Hanan Ashrawi, članica Izvršnog komiteta PLO-a, osudila je odluku o ukidanju viza porodici Zomlot.

Ona je u saopćenju taj potez Trumpove administracije nazvala “osvetničkim i zlobnim”.

Zomlot je u intervjuu kazao da su dva uposlenika njegove ambasade bila na razgovoru s članovima State Departmenta, na njihov zahtjev.

“State Department je obavijestio naše kolege, u okviru diskusije o zatvaranju, da vize moje žene i djece zavise o delegaciji PLO-a i da time neće važiti nakon zatvaranje ureda. Ako žele ostati, oni trebaju izmijeniti svoj imigracijski status”, kazao je Zomlot.

Dodao je da se to kosi s diplomacijskim normama. “Djeca, žene i porodica nemaju nikakve veze s političkim razmiricama.”

‘Nehumano i nemoralno’

Ovaj potez je zadnja u nizu sankcija koje je Trumpova administracija nametnula palestinskim zvaničnicima i institucijama.

Krajem augusta, SAD je obustavio svu pomoć Agenciji Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama – UNRWA koja pruža finansijsku pomoć namijenjenu dobrobiti, zaštiti i ljudskom razvoju palestinskih izbjeglica koje je Izrael istjerao iz njihovih domova, kao i za njihove nasljednike.

Ukupan broj tih izbjeglica je blizu pet miliona.

Istog mjeseca SAD je ukinuo 200 miliona dolara ekonomske pomoći Palestincima, koje su bile namijenjene programima na okupiranoj Zapadnoj obali i opkoljenom Pojasu Gaze.

Od novih mjera nisu bile pošteđene ni bolnice. SAD je otkazao planove o doniranju 25 miliona dolara za mrežu od šest bolnica u okupiranom Istočnom Jerusalemu.

Palestinska uprava je ukidanje pomoći nazvala “političkom ucjenom” te “nehumanim i nemoralnim potezom”.

Trumpova administracija novim mjerama želi primorati Palestince da se vrate za pregovarački stol, dok oni tvrde da ih SAD pokušava primorati da prihvate nepovoljan dogovor s Izraelcima.

SAD je uvijek bio najjači izraelski saveznik koji toj zemlji pruža diplomatsku i vojnu podršku.

Trumpova administracija je ranije preduzela i drastičnije mjere, među kojima je premještanje američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem.

Izvor: Al Jazeera i agencije