SAD optužuje Rusiju za podrivanje sankcija Pjongjangu

Nikki Haley smatra da nije trenutak za ublažavanje sankcija Pjongjangu (EPA)

Američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama Nikki Haley optužila je u ponedeljak Rusiju da “vara” i potkopava sankcije UN-a uvedene Severnoj Koreji.

Ona je na hitnom sastanku Savetu bezbednosti UN-a istakla da se kršenje sankcija “sistematično” sprovodi, prenela je agencija AP.

Kako je rekla, to uključuje brodske transfere zabranjenih artikala, uglavnom nafte, ali i uglja i druge robe.

Ona je optužila Rusiju da ne samo da gleda na drugu stranu dok se njeni građani i kompanije bave aktivnostima koje su zabranjujene sankcijama UN-aa, već i nastoje da prikriju kršenje sankcija bez obzira da li je reč o građanima Rusije ili drugih država.

Rusija: Izvještaj je ispolitiziran

Američka ambasadorka kazala je da je, dok traju “teški, osetljivi razgovori”, pogrešan momenat da se počne sa ublažavanjem sankcija Pjongjangu.

Ruski ambasador pri UN-u Vasilij Nebenzja kritikovao je rad ekspertske komisije, jer je “postao sve politizovaniji, a na kraju je postao talac vizije Washingtona”.

On kaže da eksperti nisu uzeli u obzir stavove Rusije.

“Nije iznenađujuće što smo insistirali na tome da naše mišljenje bude uneto u taj dokument”, rekao je, dodavši da je kompromis u vezi sa izveštajem postignut među svih 15 članica Saveta bezbednosti UN-a, uključujući eksperta iz Misije SAD-a.

Međutim, kako je Nebenzja rekao, Haley je naredni dan blokirala taj izveštaj.

SAD blokira objavljivanje izveštaja i “lopta je sada u njihovom dvorištu”, zaključio je ruski ambasador pri UN-u.

Peking tvrdi da provodi sankcije

Kineski ambasador pri UN-u Ma Zhaoxu rekao je da ova zemlja primenjuje sankcije UN-a prema Severnoj Koreji, upozorivši da bi konfrontacija sa Pjongjangom bila “slepa ulica”.

On je apelovao da se postigne napredak u pregovorima između SAD-a i Severne Koreje.

Rusija i Kina su ranije predložile da se u Savetu bezbednosti UN-a razmotri ublažavanje sankcija, nakon što su se američki predsednik Donald Trump i severnokorejski lider Kim Jong-un na sastanku u junu obavezali da zajedno rade na denuklearizaciji Korejskog poluostrva.

Izvor: Agencije