Orban: EU želi dopustiti ulazak migranata

Viktor Orban: Nije ispravno to što žele od nas oduzeti pravo na zaštitu granica i to što Brisel želi dirigirati odbranom mađarskih granica (AP)

Evropska unija želi preuzeti odbranu vanjskih granica pojedinih država kako bi omogućila ulazak migranata, izjavio je premijer Mađarske Viktor Orban.

Prema njegovim riječima, evropske birokrate “ne žele zaustaviti imigraciju, već žele njome upravljati”, prenosi agencija AP.

“Nije ispravno to što žele od nas oduzeti pravo na zaštitu granica i to što Brisel želi dirigirati odbranom mađarskih granica. Naše granice ne samo da brane profesionalci, već i patriote”, kazao je on.

Mađarski premijer citirao je izjavu njemačke kancelarke Angele Merkel u kojoj je ona poručila kako će države članice EU-a morati ustupiti pojedina nacionalna prava Frontexu.

Ono što Orban nije spomenuo, kako navodi AP, je to što je Merkel dodala kako će države članice EU-a morati podnijeti dio bremena migrantskog priliva kako bi pokazale solidarnost.

Kritike rukovodstva Unije

“Naša pozicija o problemu je jasna, naša otadžbina nije prolaz, niti prihvatni kamp. Da se želimo miješati s drugim kulturama i civilizacijama, onda bi se o tome konsultirali i odlučili. Međutim, poručio bih mađarskom narodu da ne prihvati ovakvu ideju”, rekao je Obran, prenosi AP.

On je potvrdio kako će mađarska Vlada uložiti žalbu zbog odluke Evropskog parlamenta prošle sedmice da izglasa početak kaznene procedure protiv Mađarske, između ostalog i zbog stava prema migracijama.

Orban je, također, uputio kritike na račun sadašnjeg rukovodstva EU-a.

“Nisu bili u stanju zadržati Veliku Britaniju u Evropi i nisu bili u stanju migrante zadržati van Evrope. To su dvije ozbiljne, historijske greške”, kazao je Orban.

Izvor: Agencije