Kurz za samit s Afrikom, Macron za vraćanje migranata

Emmanuel Macron se složio s prioritetom Sebastiana Kurza, odnosno borbom protiv ilegalne imigracije osiguranjem vanjskih granica (EPA)

Nekoliko dana uoči europskog summita posvećenog migrantima, austrijski kancelar Sebastian Kurz je najavio organiziranje summita Europska unija – Afrika u prosincu, dok je francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao na sustavno vraćanje ilegalnih migranata.

“Organizirat ćemo summit Europa – Afrika u prosincu. Nadamo se podršci Francuske. Želimo se usredotočiti na gospodarski razvoj Afrike”, izjavio je kancelar Kurz nakon sastanka s Macronom.

U Austriji, koja je u srpnju preuzela rotirajuće predsjedanje EU-om, počet će 20. rujna u Salzburgu europski summit.

“Načelno taj summit je dobra ideja”, navela je Elizejska palača i podsjetila na govor Macrona o želji za jačanjem europskog partnerstva s Afrikom.

Podrška jačanju Frontexa

Kurz je zagovornik tvrde linije protiv imigracije i pobijedio je na tu temu na parlamentarnim izborima u listopadu 2017. godine.

Vodi Vladu desnog centra i krajnje desnice.

Ipak, Elizejska palača smatra da kancelar ne želi da ga poistovjećuju s politikom koju vodi Mađarska, a u nekim područjima i Italija.

Kurz je bio “jako jasan” prošlog tjedna i rekao kako su odlučili da će austrijski zastupnici u Europskom parlamentu glasati za aktiviranje procedure predviđene Člankom 7. Ugovora o EU, što bi moglo potaknuti sankcije protiv Mađarske, čijeg premijera Viktora Orbana optužuju za nepoštivanje sloboda i vrijednosti EU-a.

Austrijski kancelar kaže da da podržava prijedlog predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera da 2020. godine treba pojačati Frontex, europsku agenciju za zaštitu granica, s dodatnih 10.000 graničara.

Osigurati vanjske granice Unije

Macron se, također, složio s prioritetom Beča, odnosno “borbom protiv ilegalne imigracije osiguranjem vanjskih granica”.

Ta tema će bit na rasporedu neformalnog summita u srijedu navečer u Salzburgu, prvom nakon lipnja koji je ocrtao neslaganja između europskih zemalja u vezi migracijske politike.

Brexit će biti sljedeća velika tema tog susreta.

Izvor: Agencije