Erdogan: Turska pojačava vojno prisustvo na Kipru

Recep Tayyip Erdogan kaže kako se njegova država nalazi 'nekoliko minuta' od kiparsko-turske obale (AP)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je izjavio kako će njegova država pojačati vojno prisustvo u sjevernom dijelu podijeljenog otoka Kipra, prenijeli su u ponedjeljak mediji.

“Nećemo smanjiti broj naših vojnika tamo, već ćemo ga povećati”, izjavio je Erdogan novinarima u avionu kojim se vraćao iz Azerbajdžana.

Kipar, s oko milion stanovnika, podijeljen je od kada je turska vojska zaposjela 1974. godine sjeverni dio otoka, odgovarajući na državni udar kojim se pokušalo državu pripojiti Grčkoj, što je izazvalo veliku zabrinutost turske kiparske manjine.

Na otoku 35.000 turskih vojnika

Republika Kipar, članica Evropske unije, vlada južnim dijelom otoka, a sjever otoka je pod upravom samoproglašene republike Sjeverni Kipar.

Tamo je stacionirano približno 35.000 turskih vojnika i njihovo prisustvo je jedan od glavnih kamena spoticanja u pregovorima o ujedinjenju otoka.

Posljednji krug pregovora u julu 2017. godine nije bio uspješan.

Erdogan je rekao kako njegova država ne planira pomorsku bazu u Sjevernom Kipru, suprotno medijskim napisima.

“Nemamo potrebu tamo izgraditi bazu”, kazao je i naglasio kako se njegova zemlje nalazi “nekoliko minuta” od kiparsko-turske obale.

On je ipak rekao kako bi takva turska baza u Sjevernom Kipru imala, prije svega, psihološku dimenziju.

Nalazišta plina u kiparskim vodama

Napetosti između Turske, s jedne strane, i Kipra i Grčke, s druge, posljednjih mjeseci usmjerene su na ispitivanja nalazišta plina u kiparskim vodama.

Ankara zahtijeva obustavu svih istraživanja, dok ne bude pronađeno rješenje o podjeli Kipra.

U februaru je turska mornarica spriječila dolazak broda koji je unajmila italijanska kompanija Eni za ispitivanja nalazišta prirodnog plina.

Evropska unija je osudila “ilegalne akcije” Turske u moru kod Kipra nakon blokade tog broda.

Izvor: Agencije