Cristina Kirchner optužena za korupciju

Navodno je Kichner djelovala kao lider ilegalnog udruženja (Arhiva)

Bivša predsjednica Argentine Cristina Kirchner optužena je u ponedjeljak za korupciju u okviru skandala „korupcionaške sveske“, prenose svjetske agencije.

Postupajući sudija je zatražio ukidanje njenog poslaničkog imuniteta kako bi mogla biti pritvorena, javili su lokalni mediji.

Cristina Kirchner je optužena da je sa svojim mužem Nestorom, također bivšim predsjednikom ove južnoameričke države, odgovorna za sistem korupcije u kojem su šefovi kompanija funkcionerima davali mito u zamjenu za ugovore sa državom.

Predsjednica od 2007. do 2015. godine, Cristina Kirchner je na tom položaju zamijenila supruga koji je na vlasti bio od 2003. do 2007. godine.

Plaćeni milioni

Optužbe se odnose na slučaj pokrenut protiv Kirchner u augustu u kojem se navodi kako su poslovni ljudi platili milione zvaničnicima u argentinskom Ministarstvu unutrašnjih, javnih radova i izgradnje domova.

Navodno je Kichner djelovala kao lider ilegalnog udruženja, navodi portal Las Noticias na koji se pozivaju agencije.

Ranije ove godine je pretresen dom bivše predsjednice nakon što je sudija Claudio Bonadio, koji vodi slučaj podmićivanja uspio nagovoriti argentinski Senat da djelimično ukloni zastupnički imunitet Kirchner.

Izvor: Agencije