Pahor kritikuje Brisel jer nije poslušao svoju pravnu službu

Borut Pahor
Pahor kaže da je S. Makedonija poduzela teške korake kako bi ispunila visoka očekivanja na putu prema euroatlantskim integracijama (EPA)

Slovenski predsjednik Borut Pahor ocijenio je da Europska komisija iz političkih razloga nije usvojila mišljenje pravne službe vezano uz granični spor između Slovenije i Hrvatske, navodno povoljno za Sloveniju, te da je to “loša poruka za buduće granične sporazume na zapadnom Balkanu”, prenosi agencija STA.

“Europska komisija propustila je priliku da uvaži stajalište svoje pravne službe i tako istakne da treba poštovati bilateralne sporazume koji su i ratificirani, te tako omogućili da se odredbom arbitražnog sporazuma definira granica”, kazao je Pahor komentirajući pisanje njemačkog lijevo-liberalnog tjednika Der Spiegel da je većina stajališta koje je Ljubljana iznijela u svojoj tužbi protiv Hrvatske zbog neprovođenja arbitražne odluke o granici ispravna.

“To je bit mišljenja koje Komisije nije uzela u obzir iz političkih razloga”, naglasio je.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker se ne želi miješati u sukob oko pomorske granice između Slovenije i Hrvatske iako je pravna služba jasnog mišljenja da je u ovom sukobu Slovenija u pravu i da bi u tom smjeru trebala djelovati i Europske komisija, objavio je Der Spiegel.

Hrvatska odluku EK smatra ispravnom

U dokumentu od 18. svibnja ove godine, koju je Der Spiegel dobio na uvid, navodno se pravna služba Europske komisije jasno stavlja na stranu Slovenije.

“Pravna služba je mišljenja da je veliki dio stavaka žalbe koje je Slovenija uložila kao dokaz povrede EU prava od strane Hrvatske utemeljen”, stoji u dokumentu kojeg je potpisala Karen Banks iz pravne službe. U njemu se nadalje zaključuje kako stoga “EU mora prihvatiti odluku Arbitražnog suda”.

Hrvatska vlada smatra odluku Komisije ispravnom.

Napominjući kako ne komentira interne dokumente koji “ne predstavljaju službene odluke ili stajališta Europske komisije”, hrvatska vlada je u odgovoru u subotu na upit slovenske agencije STA ocijenila kako je odluka Europske komisije da se ne miješa u granični prijepor između Hrvatske i Slovenije ispravna.

“Komisija je ispravno odlučila ne miješati se u bilateralni spor oko granice Hrvatske i Slovenije”, rekla je hrvatska vlada reagirajući na navode Der Spiegela.

Juncker ne želi miješanje Komisije

“Stav Vlade Republike Hrvatske je da Hrvatska i Slovenija, kao dvije prijateljske države te članice Sjevernoatlantskog saveza i Europske unije, trebaju nastaviti voditi dijalog i riješiti granično pitanje na obostrano zadovoljstvo i u dobrosusjedskom duhu”.

Der Spiegel ocjenjuje da se Juncker suzdržava od izricanja mišljenja Europske komisije u hrvatsko-slovenskom graničnom prijeporu jer ga je to osobno u veljači ove godine zamolio hrvatski premijer Andrej Plenković “koji je kao i Juncker član iste pučke frakcije”, jer bi u protivnom, da se Komisija založila za Sloveniju, “šteta po imidž Hrvatske bila ogromna”.

Juncker, kako navodi tjednik, ne želi miješanje Komisije jer “se time nikome ne bi pomoglo”.

Izvor: Agencije


Povezane

Jean-Claude Juncker, EU, Evropska komisija

Njemački Spiegel piše da se predsjednik Evropske komisije oglušio o mišljenje pravne službe da Brisel mora stati na stranu Slovenije u sporu s Hrvatskom oko provođenja arbitražne presude.

Published On 15 Sep 2018
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO