Turska šalje vojno pojačanje na sirijsku granicu

Al Jazeera je također posmatrala dolazak vojnog aviona na civilni aerodrom u provinciji Hatay (AP)

Turska je nastavila razmještati trupe i tešku artiljeriju na svojoj jugozapadnoj granici sa Sirijom u vrijeme kada iščekuje veliku ofanzivu sirijske vlade i njenih saveznika na teritoriju koju drži opozicija.

Turski vojni konvoj je u četvrtak došao u vojni kamp koji se nalazi u blizini grada Morek, u sirijskoj provinciji Hama.

Al Jazeera je također posmatrala dolazak vojnog aviona na civilni aerodrom u provinciji Hatay, a iz kojeg je izašao veliki broj turskih vojnika.

Provincija Hatay se nalazi gotovo pedeset kilometara od tursko-sirijske granice.

Odbrambene potrebe

Nije odmah bilo jasno da li trupe idu preko granice.

Turska je primila 3,5 miliona sirijskih izbjeglica, a pribojava se da bi ih još moglo doći, ako sirijske snage, koje podržava Rusija, napadnu zadnje uporište opozicionih boraca u provinciji Idlib.

Metin Gurcan, turski sigurnosni ekspert, kaže da je jačanje granice odbrambena mjera.

“Ako pogledate tipove oružanih sistema, rekao bi da oni služe za odbrambene potrebe. Ne mislim da Turska ima napadačke namjere i sposobnost da vojno intervenira u Idlibu“, kazao je on Al Jazeeri.

“Ovo je na neki način preventivna mjera, kako bi se upravljalo s očekivanim izbjegličkim valom zbog poteza sirijskih snaga, koje podržava Rusija, s juga“, ističe Gurcan.

Gotovo 40 hiljada ljudi je već pobjeglo iz Idliba nakon što su sirijsko-ruski zračni napadi pojačani u proteklih dvije sedmice.

Izvor: Al Jazeera