Video: Izraelska vojska srušila palestinsko selo

Izraelska vojska srušila je selo koje su palestinski aktivisti simbolično podignuli na periferiji okupiranog Istočnog Jeruzalema, kao znak otpora odluci izraelske vlasti o rušenju beduinskih naselja u regiji Khan al-Ahmar, javlja Anadolija.

Predsjednik Vijeća za borbu protiv Zida razdvajanja i izgradnje židovskih naselja Velid Assaf rekao je turskoj agenciji da su izraelski vojnici upali u selo Vadi al-Ahmar i srušili pet kuća.

Isti izvor navodi da je izraelska vojska blokirala regiju i proglasila je zatvorenom vojnom zonom.

“Sve to je priprema za rušenje palestinskih naselja u Khan al-Ahmaru”, kazao je Assaf.

Palestinski aktivisti su ranije podignuli selo Vadi al-Ahmar, koje se sastojalo od pet kuća i koje je simbolično razdvajalo regiju Khan al-Ahmar i novoizgrađena jevrejska naselja.

Gotovo 250 jevrejskih naselja

Vlasti Izraela spremaju rušenje naselja u regiji Khan al-Ahmar koju naseljavaju palestinski beduini, a cilj projekta je odvojiti okupirani Istočni Jeruzalem od ostatka palestinskih regija i spojiti izgrađena jevrejska naselja koja se pružaju od Tel Aviva do Erihe.

Izrael već godinama provodi plan zauzimanja Zapadne obale, koji se ogleda u kontinuiranom progonu Palestinaca i izgradnji naselja za jevrejske doseljenike na toj zemlji, prenosi Anadolija.

Izgradnja naselja počela je neposredno nakon Šestodnevnog rata 1967. godine, kada je Izrael okupirao Zapadnu obalu.

Trenutno na Zapadnoj obali postoji gotovo 250 jevrejskih naselja, u kojima živi blizu 400.000 doseljenika.

Vlasti Izraela sada su usredotočene na plan izgradnje jevrejskog naselja u palestinskoj regiji Khan al-Ahmar.

Riječ je o naselju sa 190 stanovnika i strateški važnom području koje naseljava palestinska beduinska zajednica, koju su izraelske snage 1953. godine protjerale iz pustinjske regije Negev.

Pritisak međunarodne zajednice

Projekt izgradnje jevrejskog naselja na području Khan al-Ahmara izraelske vlasti su odobrile još 1999. godine.

Zbog velikih pritisaka međunarodne zajednice nisu ga implementirale.

Glasnogovornica Agencije za ljudska prava Ujedinjenih naroda Liz Throssell ranije je u Ženevi izjavila da je duboko zabrinuta zbog izraelskih priprema za rušenje Khan al-Ahmara, kojeg naseljava beduinska zajednica.

I Europska unija pozvala vlasti Izraela da odustanu od tog projekta.

Izvor: Al Jazeera i agencije