SAD: Ruski haker priznao krivicu

Pjotr Levašov je uhapšen u aprilu 2017. godine, dok je bio na odmoru u Španiji (Arhiva)

Rus Pjotr Levašov, koji važi za jednog od najozloglašenijih hakera u svijetu, priznao je da je kriv po američkim optužbama da je upravljao mrežom uređaja korištenih za krađu kompjuterskih podataka, distribuiranje neželjenih mailova i instaliranje štetnih programa, prenosi AP.

Levašov (36), koji je poznat i pod imenima Peter Levašov i Peter Severa, priznao je u srijedu u federalnom sudu u Hartfordu, Connecticut, da je kriv za zavjeru, prevaru elektronskim putem, krađu identiteta i druge optužbe, navodi američka agencija.

“Današnje priznanje krivice trebalo bi služiti kao nedvosmisleni podsjetnik svima onima koji koriste internet u nedozvoljene svrhe: FBI [Federalni istražni biro] će vas goniti bez obzira na to u kojoj zemlji živite i koliko je vremena potrebno da konačno budete uhapšeni. Idemo dalje i nijedan cyber kriminalac ne bi trebao mirno spavati”, rekao je Bryan Turner, specijalni agent na čelu službe FBI-ja u New Havenu, Connecticut.

Trgovina ukradenim identitetima

Istražitelji su Levašova povezali s nizom moćnih “botnetova”, odnosno umreženim kompjuterima koji mogu distribuirati milijarde neželjenih ili “spam” mailova.

Američki federalni zvaničnici su saopćili da je Levašov kontrolirao takve mreže – uključujući onu koja je “zarazila” najmanje 50.000 kompjutera – kako bi došao do elektronskih adresa, korisničkih imena i lozinki iz tih kompjutera i distribuirao kompjuterske viruse i druge štetne programe.

Tužitelji su saopćili da je Levašov, uz to, posredovao u forumima na internetu koji se koriste za prodaju i trgovinu ukradenim identitetima, kao i brojevima kreditnih kartica.

Levašov je uhapšen u aprilu 2017. godine, dok je bio na odmoru u Španiji.

Njegovo hapšenje je bilo jedno u nizu hapšenja ruskih cyber kriminalaca izvan Rusije u posljednjih nekoliko godina, pri čemu Rusija nema sporazum o ekstradiciji sa SAD-om, napominje američka agencija.

Ruske vlasti su pokušale spriječiti njegovo izručenje, ali je Levašov ipak prebačen u SAD u februaru, navodi AP.

Izvor: Agencije