Macron priznao torturu vojske tokom alžirskog rata

Jedino što radim jeste priznavanje istine, rekao je Macron (EPA)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron formalno je priznao danas da je francuska država odgovorna za smrt matematičara – disidenta u Alžiru 1957, prvi put priznavši da je postojao sistem torture francuske vojske tokom alžirskog rata za nezavisnost, prenosi AP.

Macron je to priznao prilikom današnje posjete udovici Maurica Audina, francuskog komunističkog matematičara i antikolonijalnog aktiviste, navodi američka agencija.

“Jedino što radim jeste priznavanje istine”, rekao je Macron Audinovoj udovici.

Audinovo tijelo nikada nije nađeno

Audina je 1957. uhapsila francuska vojska tokom bitke za Alžir, a njegovo tijelo nikada nije nađeno.

Audin je postao simbol francuskog zlostavljanja tokom rata u bivšoj koloniji te zemlje tokom pedesetih i šezdesetih godina prošlog vijeka, napominje američka agencija.

Macronov prethodnik Francois Hollande priznao je, nasuprot zvaničnoj verziji, da Audin nije pobjegao, već da je umro u zatvoru.

Izvor: Agencije


Povezane

Al Jazeera ispituje gorčinu koju francuski kolonijalni rat u Alžiru još uvijek stvara i kako raspiruje gnjev između Francuske i njene muslimanske zajednice.

Published On 03 May 2012

Francuski predsjednik rekao da u Alžir nije došao ‘izraziti kajanje ili izvinjenje’, već priznati ‘istinu’ u vezi sa brutalnom kolonizacijom te sjevernoafričke zemlje.

Published On 20 Dec 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO