Evropski parlament odobrio viznu liberalizaciju za Kosovo

Evropski parlament je podržao viznu liberalizaciju za Kosovo sa 420 glasova za, 186 protiv i 20 uzdržanih (EPA)

Evropski parlament je sa 420 glasa za podržao otvaranje pregovora o liberalizaciji viznog režima za građane Kosova.

Protiv je bilo 186 poslanika, dok je 20 bilo uzdržano.

Izvestilac za liberalizaciju, poslanica Tanja Fajon, pred početak glasanja rekla je da je Kosovo ispunilo sve uslove i pozvala poslanike EP-a da podrže liberalizaciju.

Razgovore s EU-om vodi Tanja Fajon

Posle odluke EP-a, treba da počnu razgovori sa zemljama članicama Evropske unije, kako bi se u daljem postupku o tome konačno izjasnili ministri unutrašnjih poslova zemalja članica EU-a.

U ime EU-a razgovore sa zemljama članicama Unije će voditi Tanja Fajon.

Prvobitno je bilo predviđeno da se glasanje o viznoj liberalizaciji za Kosovo u EP-u obavi tokom oktobra, ali su neke parlamentarne grupe zatražile da se o tome glasa na septembarskom zasedanju, saopštio je Odbor EP-a za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove.

Za usvajanje vizne liberalizacije je potrebna kvalifikovana većina ministara unutrašnjih poslova EU-a.

Premijer Kosova Ramush Haradinaj zahvalio je EP-u na podršci za otvaranje pregovora o dobijanju vizne liberalizacije za građane Kosova.

Haradinaj: Pravo na slobodu kretanja

“Građani Kosova, budite srećni. Uskoro ćete se slobodno kretati po Evropi. Zahvalan sam svim poslanicima i poslaničkim grupama, iz svih zemalja članica. EP je podržao naše pravo na slobodu kretanja”, napisao je Haradinaj na svom Facebook profilu.

Reagovao je i ministar spoljnih poslova Kosova Behgjet Pacolli, koji je rekao da je Priština prošla jedan izazov.

Evropska komisija je 18. jula saopštila da je Kosovo ispunilo svih 95 uslova i predložila je EU da liberalizuje vizni režim za građane Kosova, koji jedini u regionu još ne mogu da i putuju bez viza u zemlje Šengen zone.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO