Čelnica Mijanmara opravdava zatočenje dvojice novinara

Nisu zatočeni jer su novinari, nego zato što je sud odlučio da su prekršili zakon, rekla je mijanmarska čelnica (EPA)

Mijanmarska čelnica Aung San Suu Kyi branila je zatočenje dvojice novinara Reutersa nakon njihove istrage o vojnom pokolju nad Rohinja muslimanima u njezinoj zemlji, prenosi AFP.

No, priznala je kako kriza, koju su Ujedinjeni narodi nazvali genocidom, mogla biti “bolje vođena”. 

“Nisu zatočeni jer su novinari nego zato što je sud odlučio da su prekršili zakon”, rekla je ona na Svjetskom gospodarskom forumu Saveza država jugoistočne Azije u Hanoiju, komentirajući prvi put presudu izrečenu 4. rujna.

Osuđeni na po sedam godina robije

“Ako vjerujemo u pravnu državu, imaju potpuno pravo uložiti žalbu na presudu”, rekla je Aung San Suu Kyi, iako je nezavisnost mijanmarskog pravosudnog sustava upitna, konstatira francuska agencije. 

“Još jednom Aung San Suu Kyi potpuno je u krivu. Ne razumije da ‘pravna država’ podrazumijeva poštivanje dokaza podnesenih na saslušanju”, objavila je nevladina organizacija Human Rights Watch, reagirajući na izjavu mijanmarske čelnice.

Dvojica novinara agencije Reuters osuđeni su nedavno na sedam godina robije zbog kršenja zakona o državnim tajnama.

Sudac sjevernog distrikta Jangona Ye Lwin je presudio da su novinari Wa Lone (32) i Kyav Soe Oo (28) prekršili Zakon o službenim tajnama iz kolonijalnog doba prikupljanjem i dobivanjem povjerljivih dokumenata, prenosi Reuters.

Policijska zamka za novinare

Novinari su osuđeni na sedam godina zatvora, a vrijeme koji su proveli u pritvoru – od 12. prosinca – bit će uključeno u trajanje kazne, rekao je sudac.

Dvojica novinara su u svojoj obrani naveli kako su im dva policijska dužnosnika predali dokumenta u jednom restoranu u gradu Jangonu neposredno prije nego što su ih drugi policajci uhapsili. Jedan policijski svjedok izjavio kako je to bila zamka za novinare.

Ujedinjeni narodi, Sjedinjene Američke Države i Europska unija u nekoliko su navrata zatražili bezuvjetno puštanje uhapšenih novinara te su izrazili zabrinutost za slobodu medija usprkos tome što je u Mijanmaru vojnu huntu zamijenila civilna vlada, koju predvodi dobitnica Nobelove nagrade za mir Aung San Suu Kyi.

Izvor: Agencije