SAD se sprema za udar uragana Florence

Oluja će se sručiti u petak najvjerovatnije u Sjevernoj Karolini, u blizini granice s Južnom Karolinom (EPA)

Dok se ogroman uragan Florence približava Istočnoj obali SAD-a, a u dijelovima tri američke države naložena je evakuacija, milioni Amerikanaca se pripremaju za možda jedan od najkatastrofalnijih uragana u toj regiji u proteklim godinama.

Direktor Nacionalog centra za uragane Ken Grahem upozorio je da su razmjere uragana Florence zapanjujuće, prenosi AP.

“Lako bi mogao pogoditi više država. Ne prijeti samo priobalju”, rekao je Graham.

Za obilne kiše, poplave i nestašicu struje priprema se i Washington, čija je gradonačelnica Muriel Bowser proglasila u utorak vanrednu situaciju.

Oluje jačine pete kategorije

Ona navodi da je to nužan korak kako bi se osigurali resursi i podrška s obzirom na višednevne padavine koje se očekuju.

U utorak je Florence bio oluja četvrte kategorije, a očekuje se da će se pojačati do petog stepena dok usporava iznad veoma toplih voda okeana kod Sjeverne i Južne Karoline.

Sve ukazuje da narednih dana predstoji snažniji, sporiji, obimniji i vlažniji uragan, navode meteorolozi.

Oluje jačine kategorije pet imaju potencijal da izazovu katastrofalne posljedice, napominje AP.

Oluja se trenutno nalazi 640 kilometara južno od Bermuda i kreće se brzinom od oko 210 kilometara na sat.

Očekuje se da će se glavni dio padavina sručiti duž obale, gdje je nivo mora već porastao u četvrtak, petak i subotu plaveći, više država i izazivajući poplave opasne po život.

Trump proglasio vanrednu situaciju

Prema prognozama, oluja će se sručiti u petak najvjerovatnije u Sjevernoj Karolini, u blizini granice s Južnom Karolinom.

Američki predsjednik Donald Trump proglasio je vanrednu situaciju u Južnoj i Severnoj Karolini, što olakšava pružanje federalne pomoći.

Naložena je evakuacija milion i po stanovnika u priobalnim dijelovima Južne i Sjeverne Karoline te Virdžinije.

Washington Post navodi da je ovako obimna evakuacija naložena na osnovu iskustava iz prošlogodišnje sezone uragana, koji su pogodili Teksas, Floridu i Portoriko.

Guverner Sjeverne Karoline Roy Cooper izjavio je da će “oko uragana” preći preko teritorije te države i pozvao stanovništvo da se pripremi za visoke valove, snažne vjetrove i poplave.

Guverner Južne Karoline Henry McMaster naredio je početak evakuacije, a odluka se odnosi na svih osam okruga duž obale Atlantika, uključujući i najveći grad te države Charlston.

‘Smrtonosna šahovska igra s uraganom

McMaster je procijenio da će oko milion ljudi napustiti svoje domove.

“Ovo je veoma opasna oluja. Moramo je shvatiti krajnje ozbiljno. U važnoj smo i smrtonosnoj šahovskoj igri s uraganom Florence”, rekao je on novinarima.

Guverner Virdžinije Ralph Northam je naložio početak evakuacije za dijelove te američke države koji su u niskoj priobalnoj oblasti, gdje živi 245.000 stanovnika.

On je pozvao stanovništvo da se pripremi za nalet uragana koji će zahvatiti čitano područje Virdžinije.

Na očekivanoj putanji uragana nalazi se i nekoliko nuklearnih centrala, jame s pepelom i drugim industrijskim otpadom, kao i otpadom sa farmi.

Izvor: Agencije