SAD najavljuje odgovor na napade u Iraku

Demonstranti su zapalili iranski konzulat, uzvikujući osude utjecaju Irana na iračke poslove (EPA)
Demonstranti su zapalili iranski konzulat, uzvikujući osude utjecaju Irana na iračke poslove (EPA)

Sjedinjene Američke Države upozoravaju Iran da će “odgovoriti brzo i odlučno” na bilo kakve napade Teheranovih saveznika u Iraku koji za posljedicu imaju ozljede Amerikanaca ili štetu na američkim objektima, prenosi Reuters.

Iran je u priopćenju glasnogovornice Bijele kuće optužen da posljednjih dana nije spriječio napade na američki konzulat u Basri i kompleks američkog veleposlanstva u Bagdadu.

“Iran nije djelovao kako bi zaustavio ove napade svojih saveznika u Iraku, koje podržava financijski, obukom i oružjem. Sjedinjene Američke Države će smatrati odgovornim režim u Teheranu za bilo kakav napad koji rezultira ozljedom našeg osoblja ili štetom na objektima američke vlade. SAD će odgovoriti brzo i odlučno u obrani američkih života”, navedeno je u priopćenju.

Tri minobacačke granate pale su u petak unutar snažno utvrđene Zelene zone u Bagdadu, gdje je smješteno američko veleposlanstvo, ali nisu prouzročile ni žrtve niti štetu, potvrdila je iračka vojska.

Napadi tokom vikenda

Minobacački napad je bio prvi takav u posljednjih nekoliko godina na Zelenu zonu u kojoj su parlament, vladine zgrade i mnogo stranih veleposlanstava.

Američki konzulat u Basri nalazi se u blizini zračne luke koja je u subotu napadnuta raketama.

Niti tu nema izvješća o žrtvama ili nanesenoj šteti.

Prosvjednici u Basri, bijesni zbog političke korupcije, prošli su tjedan poharali su i zapalili iračke vladine zgrade.

Istodobno su zapalili i iranski konzulat uzvikujući osude onoga što mnogi vide kao utjecaj Irana na iračke poslove.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO