Guterres pozvao da se izbjegne krvoproliće u Idlibu

Antonio Guterres smatra da je potrebno stvoriti situaciju u kojoj civili neće platiti cijenu rješenja problema u Idlibu (EPA)

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres apelirao je na sve strane koje su izravno i neizravno uključene u konflikt u Siriji, posebno na Iran, Rusiju i Tursku, da zaštite civile i izbjegnu “krvoproliće” u posljednjem velikom uporištu pobunjenika Idlibu.

Po njegovim riječima, totalni sukob u Idlibu “doveo bi do humanitarnog košmara kakav nije još viđen u krvavom sirijskom konfliktu”, prenosi AP.

Guterresu je jasno da “sadašnja situacija u Idlibu nije održiva, a da prisustvo terorističkih skupina ne može biti tolerirano”, no upozorio je kako je posebno važno da Iran, Rusija i Sirija “nađu način izoliranja skupina terorista i stvore situaciju u kojoj civili neće platiti cijenu rješenja problema u Idlibu”.

U međuvremenu je američka veleposlanika u UN-u Nikki Haley optužila sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i njegove saveznike Rusiju i Iran da su “razorili” posljednje veće uporište pobunjenika u Idlibu.

Haley: Posljedice bi bile vrlo teške

Ponovno je upozorila Assada i saveznike da bi SAD smatrao svaki napad na Idlib “bezobzirnim”, a njegove posljedice bile bi vrlo teške, navodi AP.

“Zapad bi trebao prekinuti politiku ucjena prema vladi Sirije”, rekao je stalni predstavnik Rusije u UN-u, Vasilij Nebenzja.

“Ne smije biti mjesta za politiku ucjena koje mnoge zapadne zemlje zastupaju”, rekao je Nebenzja.

Po njegovim riječima, “Zapad obećava hranu, a zauzvrat traži promjenu režima u Siriji”.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO