UN: Stigmatiziranje izbjeglica u Evropi je jako opasno

Zajednice izbjeglica, istakao je Filippo Grandi, posebno su osjetljive na diskriminaciju (Arhiva)

Vrlo je opasno stigmatizirati izbjeglice u Evropi nakon napada koje je počinio mali broj njih, dok ih je velika većina neprimjetna, upozorio je dužnosnik Ujedinjenih naroda.

“Tražitelji azila i izbjeglice u velikoj većini ne čine zločine. Bilo bi vrlo opasno stigmatizirati ih jer je jedan od njih počinio zločin”, rekao je visoki komesar UN-a za izbjeglice Filippo Grandi.

“Ništa ne opravdava okrivljavanje cijele jedne zajednice zbog nečega što je počinila jedna osoba”, nastavio je visoki komesar i istakao da je zabrinut što se nasilnim incidentima u kojima sudjeluju izbjeglice i tražitelji azila često manipulira u političke svrhe.

“Pozivam vlade zemalja gdje se takve stvari mogu dogoditi da jako oprezno razmotre ta pitanja, jer bi mogli osjetljive zajednice izložiti teškim posljedicama”, kazao je on.

Svako mora odgovarati pred zakonom

Zajednice izbjeglica, istakao je, posebno su osjetljive na diskriminaciju.

Grandi je naglasio da svaka pojedinačna osoba, bilo tražitelj azila ili izbjeglica, mora odgovarati pred zakonom ako počini zločin.

Visoki komesar govorio je u kontekstu demonstracija krajnje desnice u nedjelju u Koethenu, na istoku Njemačke, nakon smrti jednog mladića poslije svađe s dvojicom Afganistanaca.

Taj skup izazvao je kod vlasti strah od ponavljanja demonstracija i nereda u Chemnitzu, koji su izbili nakon što je jedan 35-godišnjak smrtno stradao u napadu nožem, za koji policija sumnjiči iračkog i sirijskog tražitelja azila.

Izvor: Agencije