Salehi: Nuklearni program bit će jači nego ikad

Iran, Nuklearno postrojenje
Donald Trump je nuklearni dogovor iz 2015. godine, iz kojeg se jednostrano povukao, ocijenio 'strašnim' (EPA)

Direktor iranske organizacije za atomsku energiju Ali Akbar Salehi izjavio je kako se nada da će nuklearni sporazum Teherana i svjetskih sila opstati, ali upozorava da će, ako se to ne dogodi, iranski nuklearni program biti jači nego ikad.

“Ako se moramo vratiti unazad i povući iz nuklearnog sporazuma, sigurno se nećemo vratiti tamo gdje smo bili ranije. Mi ćemo biti na mnogo, mnogo boljoj poziciji”, rekao je on za AP, kako prenosi Tanjug.

Direktor iranske organizacije za atomsku energiju smatra da odluka SAD-a da se povuče iz nuklearnog sporazuma s Iranom, potpisanog 2015. godine, američkog predsjednika Donalda Trumpa “stavlja na gubitničku stranu” povijesti.

Teške posljedice novih napada

On je dodao da ne misli da će Trump imati koristi od toga što je povukao SAD iz sporazuma, koji je postignut u vrijeme administracije bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame.

Istovremeno je upozorio na teške posljedice ako dođe do novih napada na iranske nuklearne znanstvenike.

Američka agencija podsjeća da su iranski znanstvenici bili na meti niza zračnih napada, za koje se okrivljuje Izrael, počevši od 2010. godine, na “vrhuncu zabrinutosti zapadnih zemalja zbog iranskog programa”.

Izvor: Agencije