SAD optužio Rusiju i Assada za više od 100 zračnih napada u Idlibu

Američka ambasadorica Haley optužila Rusiju da je izvela zračne napade (EPA)

Stalna ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Ujedinjenim nacijama (UN) Nikki Haley izjavila je danas da su Rusija i režim sirijskog predsjednika Bashara al-Assada izveli više od 100 zračnih napada u Idlibu, javlja Anadolija.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija zasjedalo je danas na zahtjev Rusije, a glavne teme sjednice bila je situacija u sirijskom Idlibu i trilateralni samit koji je nedavno u Teheranu okupio lidere Turske, Rusije i Irana.

Američka ambasadorica Haley optužila je Rusiju da je sa Assadovim režimom u Idlibu izvela više od 100 zračnih napada.

“Rusija, Iran i Assad nisu zainteresirani za politička rješenja krize. Turska je to naučila prošle sedmice kada je tražila primirje za Idlib, a Rusija i Iran nisu prihvatili njen prijedlog“, kazala je Haley.

Zemlje garanti u mirovnom procesu

O rezultatima nedavnog samita u Teheranu, na kojem su se sastali turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, ruski predsjednik Vladimir Putin i predsjednik Irana Hassan Rouhani, Vijeće sigurnosti danas je informirao ruski ambasador Vassily Nebenzia.

On je kazao da su Rusija, Iran i Turska saglasne o neophodnosti eliminacije svih terorističkih elemenata u cijeloj Siriji.

Dodao je da u Idlibu djeluju desetine hiljada terorista Al Nusre i ISIL-a.

“Nema drugog rješenja za sirijsku krizu, osim političkog. Za takvo rješenje potrebno je da se naoružane sirijske opozicione grupe koje odlučuju odmah odvoje od terorista i taj poziv upućujemo svim subjektima međunarodne zajednice“, kazao je Nebenzia.

On je najavio da će Rusija, Turska i Iran nastaviti obnašati ulogu zemalja garantera u mirovnom procesu koji se za Siriju vodi u Astani, a koji nije alternativa, već dopuna mirovnog procesa koji UN vodi u Ženevi.

Izvor: Agencije