Rusija glavni osumnjičeni za bolest diplomata SAD-a na Kubi

Kuba, SAD, havana, Ambasada
SAD vjeruje da su upotrijebljena sofisticirana elektromagnetska oružja, možda zajedno s drugim tehnologijama (Reuters)

Istraga američkih agencija o tajnovitoj bolesti američkog diplomatskog osoblja na Kubi i Kini pokazuje da je Rusija glavni osumnjičeni, objavila je mreža NBC News u utorak.

FBI, CIA i druge američke agencije ukazuju na upletenost Moskve, objavio je NBC, navodeći nekoliko neimenovanih dužnosnika koji su govorili o istrazi, prenosi Hina.

Ipak, dokazi nisu dovoljni da bi Sjedinjene Države javno proglasile Moskvu odgovornom, prema izvješću NBC-a.

Američki dužnosnici u srpnju su rekli da još istražuju zdravstvene probleme u američkom veleposlanstvu na Kubi i da ne znaju tko ili što je u pozadini tajnovite bolesti, koja je počela 2016. i zarazila 26 Amerikanaca.

Simptomi uključuju gubitak sluha, zujanje u ušima, vrtoglavicu, glavobolju i umor, što je svojstveno “blažoj traumatskoj ozljedi mozga”, rekli su dužnosnici State Departmenta.

Sofisticirana elektromagnetska oružja

State Department je rekao u lipnju da je vratio skupinu diplomata iz Guangzhoua u Kini zbog zabrinutosti da pate od tajnovite bolesti povezane s ozljedom mozga.

Kubanski dužnosnici, koji provode vlastitu istragu, opovrgnuli su svaku upletenost ili saznanje o tome što je u pozadini.

SAD vjeruje da su protiv vladinih zaposlenika upotrijebljena sofisticirana elektromagnetska oružja, možda zajedno s drugim tehnologijama, objavio je NBC.

Više desetaka osoba u veleposlanstvu Sjedinjenih Američkih Država u Havani, ali i u kanadskom veleposlanstvu, te članovi njihovih obitelji, imali su zdravstvene probleme poslije takozvanih akustičkih napada, čije je porijeklo nepoznato.

Izvor: Agencije