Orban: Evropski se parlament sprema osuditi čitav mađarski narod

Viktor Orban, Mađarska
Ovo će biti prvi samit EU-a nakon odluke o pokretanju procedure nametanja sankcija Mađarskoj zbog politike Viktora Orbana (EPA)

Mađarski premijer Viktor Orban u utorak je u raspravi s europarlamentarcima o izvještaju o stanju u Mađarskoj ustvrdio kako se Evropski parlament sprema osuditi čitav mađarski narod.

“Znam da ste vi već zauzeli stajalište po ovom pitanju i znam da će velika većina vas podržati ovaj izvještaj. Znam i to da moj govor neće promijeniti vaše mišljenje. Ipak sam došao ovamo jer se vi sada spremate osuditi ne samo jednu vladu, nego jednu čitavu državu, jedan čitav narod. Osudit ćete Mađarsku koja je već hiljadu godina dijelom evropske kršćanske porodice. Mađarsku koja je svojim naporima, i ako je to bilo potrebno svojom krvlju, pridonijela našoj sjajnoj evropskoj hisrtoriji. Mađarsku koja se pobunila i uzela u ruke oružje protiv najveće vojske na svijetu, protiv Sovjeta te je tako podnijela tešku žrtvu za slobodu i demokratiju te kada je to bilo potrebno otvorila je svoje granice svojim istočnonjemačkim prijateljima”, rekao je Orban na plenarnoj sjednici zastupnicima u Evropskom parlamentu.

Evropski parlament je na plenarnoj sjednici u Strasbourgu raspravljao o izvještaju o stanju u Mađarskoj Judith Sargentini iz Kluba zastupnika Zelenih/Evropskog slobodnog saveza koje poziva Evropsko vijeće da “u skladu s člankom 7. stavkom 1. Ugovora o Evropskoj uniji, utvrdi da postoji očita opasnost da Mađarska teško prekrši vrijednosti na kojima se temelji Evropska unija”. Članak 7 Ugovora o EU-u teoretski može dovesti do oduzimanja prava glasa u Vijeću EU-u.

“Evropska se unija temelji na vrijednostima poštovanja ljudskog dostojanstva, slobode, demokracije, jednakosti, vladavine prava i ljudskih prava, uključujući i prava pripadnika manjina. Te su vrijednosti zajedničke državama članicama u društvu u kojem prevladavaju pluralizam, nediskriminacija, tolerancija, pravda, solidarnost i ravnopravnost žena i muškaraca. Ako svi dijelimo te vrijednosti, dužni smo ih štititi kad god su ugrožene.”, navela je u izvještaju nizozemska zastupnica Sargentini.

Za usvajanje rezolucije, o kojoj će se glasati u srijedu, potrebna je dvotrećinska većina od ukupno 750 zastupnika u parlamentu.

Mađarska izvan procesa odlučivanja

Orban je u raspravi ustvrdio da se Mađare želi isključiti iz procesa odlučivanja te im se želi oduzeti pravo na zastupanje vlastitih interesa.

“Ako uistinu želimo biti ujedinjeni u raznolikosti, onda razlike ne smiju biti razlike za osudu bilo koje države članice te njezino isključivanje iz procesa zajedničkog donošenja odluka”, rekao je.

Kritizirao je sadržaj izvještaja, rekavši da oni koji su ga pisali nisu upoznati s elementarnim činjenicama, te da se u izvještaju nalazi 37 netačnih tvrdnji o Mađarskoj.

“Kakvu god odluku danas donesete, Mađarska neće popustiti pred ucjenama. Mi ćemo zaustaviti nezakonite migracije i odbranit ćemo svoja prava, ako treba i naspram Vas. Vidjet ćemo kakav će biti ishod izbora u maju. Ja mislim da će vratiti  demokratiju u evropsku politiku”, zaključio je Orban svoj govor uz glasno odobravanje dijela zastupnika.

Prema Orbanu, Mađarska je, zaustavljanjem nezakonitih migracija, odbranila Mađarsku, ali i Evropu.

“Mađarska se izborila za slobodu i demokraciju. Sada govorim tu pred vama i slušam kako Mađarsku optužuju oni koji su naslijedili zapadnu demokraciju, oni koji nisu morali ništa osobno riskirati za slobodu i sada ti isti ljudi žele osuditi borce za slobodu i demokraciju, koji su se borili protiv komunista”, izjavio je Orban.

“Mađare žele osuditi, jer smo odlučili da nećemo postati zemlja migracija”, ustvrdio je Orban.

Izvor: Agencije