Moon očekuje odvažnu odluku Trumpa i Kima

Denuklearizacija Korejskog poluotoka pitanje je koje treba riješiti između SAD-a i Sjeverne Koreje putem pregovora (EPA)

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in pozvao je u utorak američkog kolegu Donalda Trumpa i sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una da donesu “odvažnu odluku” o denuklearizaciji, u trenutku kad Washington priprema novi samit s Pjongjangom.

“Kompletna denuklearizacija Korejskog poluotoka pitanje je koje treba temeljno riješiti između SAD-a i Sjeverne Koreje putem pregovora”, kazao je Moon na sastanku Vlade Južne Koreje, prenosi Hina agenciju AFP.

“No, u očekivanju da se rasprave i komunikacija između Sjevera i SAD-a aktiviraju, moramo djelovati kao posrednici među njima”, reao je on.

“Predsjednik Trump i predsjednik Kim zamolili su me da odigram tu ulogu.”

Kimovo pismo američkom predsjedniku

Bijela kuća je u ponedjeljak navečer objavila da je Trump primio Kimovo pismo o organiziranju njihovog novog susreta, nakon povijesnog samita 12. juna u Singapuru.

“Glavni cilj pisma bio je organiziranje novog susreta s predsjednikom. Otvoreni smo prema tome i već smo počeli koordinaciju”, rekla je glasnogovornica ureda američkog predsjednika Sarah Sanders, ne navodeći više detalja o datumu ili mjestu na kojem bi mogao biti održan sastanak.

Sanders je, također, pozdravila napredak u denuklearizaciji i ocijenila da je vojni mimohod u nedjelju u Pjongjangu bez međukontinentalnih raketa “garancija dobre vjere” u procesu nuklearnog razoružanja Sjeverne Koreje.

Trumpova administracija je nakon samita u Singapuru optimistična, a prvi put je pokazala nezadovoljstvo kada je u augustu otkazala put u Pjongjang američkog državnog sekretara Mikea Pompea, navodeći kao razlog nedovoljnan napredak u denuklearizaciji.

Nakon toga je Kim uputio novu smirujuću poruku, kao i pismo koje je krajem prošle sedmice spominjao Trump.

“Uvijek je bolje da se dvojica čelnika sastanu. Posebno u pogledu Sjeverne Koreje, gdje većinu odluka donosi Kim Jong-un”, ocijenila je Sarah Sanders.

‘Nepromijenjeno’ povjerenje u Trumpa

Međusobno slanje pisama, a dvojica čelnika razmijenili su ih već nekoliko, Trump je ranije ocijenio “elegantnim načinom komuniciranja, uobičajenim prije puno godina i prije svih tih novih naprava”.

Prema jednom južnokorejskom izaslaniku, koji je prošle sedmice bio u Pjongjangu, Kim je odlučno spreman za denuklearizaciju Korejskog poluotoka i namjerava usko sarađivati sa SAD-om na tom zadatku.

Pri tome kao rok za denuklearizaciju cilja kraj prvog Trumpovog mandata.

Sjevernokorejski čelnik je potvrdio da je njegovo povjerenje u Trumpa “nepromijenjeno”, javio je AFP.

Takvu izjavu pozdravio je američki predsjednik.

Izvor: Agencije