Kim Jong-un traži novi susret s Donaldom Trumpom

Kim Jong-un i Donald Trump sastali su se prije tri mjeseca na historijskom samitu u Singapuru (EPA)

Donald Trump primio je “vrlo toplo” pismo od Kim Jong-una, u kojem sjevernokorejski čelnik želi organizirati “novi susret” s američkim predsjednikom, objavila je Bijela kuća.

“Glavna tema pisma je organizacija novog susreta s predsjednikom [Trumpom]. Otvoreni smo prema toj ideji i počeli smo dogovarati taj susret, drugi nakon historijskog susreta 12. juna u Singapuru”, rekla je glasnogovornica američkog predsjednika Sarah Sanders.

Putin: Ključna normalizacija odnosa

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je u utorak da je od ključnog značaja za mir na Korejskom poluotoku to što su Sjedinjene Američke Države i Sjeverna Koreja normalizirale međusobne odnose.

Putin je ovo rekao na konferneciji za novinare u Vladivostoku, nakon susreta s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, prenio je Reuters.

Ipak nije navela ni datum, ni mjesto tog susreta, prenosi AFP.

Objasnila je da je “pismo novi dokaz napretka u odnosima” između dviju zemalja.

‘Elegantan način komuniciranja’

Sanders je, također, pozdravila napredak u denuklearizaciji i ocijenila da je vojni mimohod u nedjelju u Pjongjangu bez međukontinentalnih raketa “garancija dobre vjere” u procesu nuklearnog razoružanja Sjeverne Koreje.

Trumpova administracija je nakon samita u Singapuru optimistična, a prvi put je pokazala nezadovoljstvo kada je u augustu otkazala put u Pjongjang američkog državnog sekretara Mikea Pompea, navodeći kao razlog nedovoljnan napredak u denuklearizaciji.

Nakon toga je Kim uputio novu smirujuću poruku, kao i pismo koje je krajem prošle sedmice spominjao Trump.

“Uvijek je bolje da se dvojica čelnika sastanu. Posebno u pogledu Sjeverne Koreje, gdje većinu odluka donosi Kim Jong-un”, ocijenila je Sarah Sanders.

Međusobno slanje pisama, a dvojica čelnika razmijenili su ih već nekoliko, Trump je ranije ocijenio “elegantnim načinom komuniciranja, uobičajenim prije puno godina i prije svih tih novih naprava”.

‘Nepromijenjeno’ povjerenje u Trumpa

Prema jednom južnokorejskom izaslaniku, koji je prošle sedmice bio u Pjongjangu, Kim je odlučno spreman za denuklearizaciju Korejskog poluotoka i namjerava usko sarađivati sa SAD-om na tom zadatku.

Pri tome kao rok za denuklearizaciju cilja kraj prvog Trumpovog mandata.

Sjevernokorejski čelnik je potvrdio da je njegovo povjerenje u Trumpa “nepromijenjeno”, javio je AFP.

Takvu izjavu pozdravio je američki predsjednik.

Izvor: Agencije