Ghamidi i Jumeri nove žrtve reformi u Saudijskoj Arabiji

Saudijske vlasti su zabranile šejhu Khalidu bin Aliju al-Ghamdiju da drži propovijedi i obavlja misionarske aktivnosti

Nastavljaju se hapšenja i zabrane držanja propovijedi islamskim učenjacima u Saudijskoj Arabiji.

Twitter nalog grupe aktivista Zatvorenici savjesti (@m3takl) navodi kako je potvrđena vijest da su saudijske vlasti zabranile imamu i hatibu (propovjedniku) Harema u Mekki šejhu Khalidu bin Aliju al-Ghamdiju da drži propovijedi i obavlja misionarske aktivnosti.

U svojoj drugoj objavi su potvrdili vijest da je uhapšen i saudijski pisac Sultan al-Jumeri.

Također su naveli da su pred Specijalnim krivičnim sudom, koji je opisan kao sud protiv terorizma, do sada održana tajna ročišta protiv 15 uhapšenih zatvorenika savjesti, među kojima su islamski učenjaci, akademici, novinari i aktivisti, napominjući da su svi oni uhapšeni “pod lažnim optužbama”.

Dodaju da je tužilaštvo tražilo rigorozne kazne protiv ovih osoba, između ostalog “smrtnu kaznu” i “zatvorske kazne preko 20 godina”.

Tužilaštvo traži i smrtnu kaznu

Twitter nalog @m3takl je otkrio u svojim objavama kako je potvrđena vijest da su saudijske vlasti zabranile doktoru Muhammadu al-Arifiju da drži propovijedi u džamijama u Kraljevini, kao i sve misionarske aktivnosti.

Državno tužilaštvo Saudijske Arabije tražilo je prije nekoliko dana smrtnu kaznu za šejha Awada al-Qarnija, nekoliko dana nakon sličnog zahtjeva u slučaju protiv dvojice islamskih učenjaka, Salmana al-Awde i Alija al-Omarija.

Saudijska Arabija je lišila slobode gotovo 100 istaknutih ličnosti, držeći u tajnosti vijesti o hapšenjima i njihovim razlozima.

Međutim, prema informacijama koje su procurile u javnost, mnogi uhapšeni su žrtve ozbiljnih kršenja prava, uključujući i upotrebu sile, kako bi priznali djela koja nisu počinili ili se odrekli kritičkih stavova prema saudijskim vlastima.

Izvor: Al Jazeera i agencije