EU želi u novembru vanredni samit o Brexitu

Velika Britanija, EU, Evropska unija
Godinu prije referenduma o Brexitu njemačko državljanstvo zatražilo je samo 600 Britanaca (EPA)

Čelnici zemalja Evropske unije najvjerojatnije će održati poseban samit o Brexitu sredinom novembra, kada se nadaju da će moći potpisati sporazum o izlasku Velike Britanije iz EU-a, izjavili su diplomati i dužnosnici.

Iako je pitanje irske granice još uvijek glavni kamen spoticanja u postizanju dogovora, čelnici zemalja EU-a idućeg će utorka na sastanku u Briselu raspraviti o održavanju vanrednog samita, jer ne očekuju kako će postići dogovor na već dogovorenom okupljanju zakazanom za 18. i 19. oktobar.

Ranije je glavni pregovarač Evropske unije za Brexit Michel Barnier izjavio na forumu na Bledu kako se u narednih šest do osam sedmica može očekivati sporazum o izlasku Velike Britanije iz tog saveza.

Ništa konkretno nije odlučeno

On je na panelu na temu britanskog izlaska u sklopu Bledskog strateškog foruma pokazao dokument o pregovorima Brisela i Londona, utvrdivši kako je većina otvorenih pitanja označena zelenom bojom, što znači da je postignut sporazum.

“Oko 80 posto sadržaja je dogovoreno, pa nismo daleko od konačnog sporazuma”, rekao je Barnier, zaključivši kako se dogovor može očekivati u narednih šest do oasm sedmica.

Pojedini diplomati su kazali kako je 13. novembar jedan od datuma koji se razmatra za održavanje vanrednog sastanka na vrhu, dok drugi kažu kako ništa konkretno još nije odlučeno.

Izvor: Agencije