Švicarski sporazum s EU-om sve dalje od realizacije

Švicarci strahuju da bi sporazum mogao olakšati poslodavcima uvoz radnika iz EU-a (EPA)

Plan Švicarske da sklopi novi sporazum s Europskom unijom ozbiljno je doveden u pitanje nakon što se obično proeuropski lijevi centar pridružio krajnjoj desnici u protivljenju tom sporazumu za koji švicarski sindikati upozoravaju da bi mogao dovesti do smanjenja plaća i pogoršanja uvjeta rada, prenosi Reuters.

Švicarska sindikalna konfederacija SGB i socijaldemokrati (SP, lijevi centar) smatraju da Bern u svojem razmatranju kako bi se mogla prilagoditi stroga švicarska pravila koja štite njihove plaće, najviše u Europi, previše popušta Bruxellesu.

Krajnje desna Švicarska narodna stranka (SVP) također se protivi sporazumu smatrajući da zadire u švicarski suverenitet.

Politička potpora sporazumu, koja je oduvijek bila slaba, sada se čini toliko malom da je on vjerojatno osuđen na propast.

SVP je najveća stranka u parlamentu, a SP druga najveća.

Više od 100 sporazuma

Odnosi između Švicarske i EU-a regulirani su putem više od 100 različitih sporazuma. 

Bruxelles ih želi zamijeniti jednim sporazumom kako bi imao bolju platformu za rješavanje sporova i kako bi osigurao da Švicarska usvoji promjene pravila jedinstvenog tržišta.

No neki Švicarci strahuju da bi sporazum mogao olakšati poslodavcima uvoz radnika iz EU-a i uzrokovati smanjenja njihovih plaća.

Neuspjeh višegodišnjih pregovora mogao bi odnose između dviju strana staviti na led i dovesti i do kaznenih mjera.

Europska komisija želi, primjerice, da se u pregovorima postigne napredak prije nego obnovi dozvole švicarskim i europskim trgovcima dionica za međusobni pristup tržištima nakon 2018.

Sporazum dalje nego ikad

Švicarski ministar gospodarstva Johann Schneider-Ammann iz redova liberala (desni centar) obećao je da će nastaviti pregovore sa sindikatima, poslodavcima i 26 švicarskih kantona kako bi idući mjesec mogli vladi iznijeti zajedničke prijedloge. No izvori upućeni u pregovore u to ne vjeruju.

“Čini se da je sporazum dalje nego ikad”, rekao je Gerhard Pfister, predsjednik Kršćanske narodne stranke u vladinoj koaliciji koju čine četiri stranke.

Obje strane nadale su se da će parafirati sporazum do kraja godine. Pfister sada u to ne vjeruje, kao ni iduće godine s obzirom na to da se iduće godine moraju privesti kraju pregovori o Brexitu te održati izbori i u Švicarskoj i za Europski parlament.

Jedina nada je po njemu da Komisija prihvati švicarsku ‘crvenu liniju’ koja se sastoji u tome da se sačuvaju pravila koja sprječavaju da se dovođenjem stranih radnika u zemlju smanje plaće i pogoršaju uvjeti rada.

Glasnogovornica Europske komisije kazala je da su sindikalni pregovori švicarska unutarnja stvar.

“Spremni smo nastaviti pregovore u dobroj vjeri i neće biti lako postići sporazum. No za EU je jasno da oni koji žele poslovati na našem zajedničkom tržištu moraju poštivati pravila.”

Provjere radnika

“Sporazum je mrtav”, komentirala je švicarska televizijska kuća SRF, napominjući da se sindikati neće predomisliti i da međusobne uvrede znače da sporazum ne bi ni mogao proći obvezujući referendum.

Bruxellesu posebno smeta pravilo po kojem europski poslodavci koji dovode privremene radnike moraju obavijestiti švicarske vlasti o tome osam dana unaprijed.

Po pravilima usvojenima 2004. nakon što je Švicarska potpisala sporazum o slobodi kretanja s EU-om, poslodavci moraju prijaviti koje radnike dovode i što će raditi. 

Švicarski inspektori potom to provjeravaju.

Europska pravila dopuštaju da se privremene radnike zaposlene u jednoj zemlji pošalje na rad u drugu po pravilima koja vrijede u njihovoj domovini, no Bruxelles želi postrožiti taj sustav na zahtjev Francuske i drugih bogatih članica EU-a.

Izvor: Agencije