S. Koreja: Mi se držimo dogovora iz Singapura

Prema američkom planu, denuklearizacija bi uključivala programe hemijskog i biološkog oružja (EPA)

Ministarstvo vanjskih poslova Sjeverne Koreje saopćilo je danas da se ne može očekivati napredak u ispunjenju obećanja o denuklearizaciji ukoliko Washington nastavi da se pridržava “zastarjelih scenarija”, koji su propali.

U saopćenju glasnogovornika Ministarstva, koji je objavila državna agencija KNCA, navodi se da Sjeverna Koreja i dalje želi primjeniti dogovor koji su na historijskom samitu u Singapuru 12. juna postigli predsjednik SAD-a Donald Trump i sjevernokorejski lider Kim Jong-un.

Dvije zemlje obećale su da će raditi na denuklearizaciji Sjeverne Koreje, ali nisu uspijevale da se usaglase kako da ispune taj cilj, dok SAD insistira da treba nastaviti sa vršenjem pritiska putem sankcija tokom pregovora, podsjeća Reuters.

Prestale nuklearne probe

U saopćenju sjevernokorejskog Ministarstva tvrdi se da je zemlja, između ostalog, prestala vršiti testiranja raketa i nuklearne probe, ali da SAD i dalje insistira da treba prvo sprovesti denuklearizaciju.

Navodi se i da je Sjeverna Koreja otišla korak dalje vrativši posmrtne ostatke pojedinih američkih vojnika, ubijenih u Korejskom ratu u periodu od 1950. do 1953, u znak dobre volje kako bi se razbilo nepovjerenje između dvije zemlje.

Izvor: Agencije