S. Arabija: Mobiteli mjere i broj udisaja propovjednicima u džamiji

Pomno će se pratiti rad propovjednika i ozbiljno pristupiti vrednovanju i procjeni njihovog učinka (Reuters)

Al Jazeera Ekskluzivno

Saudijski ministar za vjerska pitanja i vakufe Abdullatif Al Sheikh izjavio je da je Ministarstvo u procesu izrade aplikacije za mobilne uređaje koja će omogućiti nadzor nad džamijama. Pojasnio je da će se pomoću aplikacije moći pratiti dužina obavljanja molitve i trajanje vjerskih predavanja u minutama i sekundama.

Al Sheikh je dodao da džamijski minberi ne služe za zastrašivanja i maltretiranja, te da nijedna džamija neće dobiti dozvolu za izgradnju sve dok ne bude imenovan vakuf koji će je finansijski podržavati, prenosi saudijski list Al-Watan.

Ministar je rekao da “propovijedi nisu polje za poigravanja s umovima ljudi, mijenjanje njihovog načina razmišljanja i razjedinjavanje, niti bi trebalo da ugroze sigurnost i stabilnost ove blagoslovljene zemlje”.

Upozorio je da će se pomno pratiti rad propovjednika i ozbiljno pristupiti vrednovanju i procjeni njihovog učinka. Obećao je da će “zabraniti rad svakom ko bude zloupotrebljavao džamijski prostor.”

Al-Watan prenosi da je ministar rekao kako će “ova mobilna aplikacija omogućiti da se prati dužina molitve i propovijedi u minutama i sekundama”. Vjernici u džamijama će, također, moći ocjenjivati kvalitet propovijedi u skladu s postavljenim standardima u aplikaciji na mobilnom uređaju, poput kvalitete govora i dužine trajanja.

Tokom svog obilaska i inspekcije u Istočnoj pokrajini Kraljevine, ministar je rekao: “Postoji skupina koja se odvojila od nas, a koja je zabludjela ili vodi u zabludu. Odveli su našu omladinu u zlo, a sada žive u luksuznim kućama i voze luksuzne automobile. Njihovi računi su puni novca od milosrđa (zekata i sadake).”

U istom kontekstu, Ministarstvo za vjerska pitanja je prošlog mjeseca obustavilo sve propovjedničke aktivnosti, predavanja i kurseve koji su organizirani početkom ljetnog odmora, a većina ih je trebala trajati sve do Kurban-bajrama.

Dio sveobuhvatne kampanje

U kontekstu napada na propovjednike reformiste, a nedavno je i uhapšen jedan broj njih, Al Sheikh je rekao da “propovjednici koji djeluju kao saradnici Ministarstva mogu nastaviti s radom uz uvjet da nisu zadojeni haridžijskim, stranačkim ili idejama Muslimanske braće.” Muslimanska braća se od 2014. godine nalaze na popisu terorističkih organizacija u Saudijskoj Arabiji.

“Misionarstvo je postalo polje i tržište za sve one kojima je to jedini način djelovanja. Upravo je to bacilo našu i susjedne zemlje, štoviše, cijeli svijet, u nedaću. Na ta vrata su ušli i pojedini misionari, bez obzira znali oni šta je misija ili ne. To je, bez sumnje, veliko zlo. Vjera je široka za sve koji žele činiti dobro, a uska za one koji čine loše.”

U kontekstu kampanje protiv pokreta Sahwa, islamskog buđenja, i njegovog progona iz tradicionalnog polja djelovanja, odnosno džamija, saudijsko Ministarstvo vakufa se aktiviralo u primjeni vizije prestolonasljednika Mohammada bin Salmana o novoj Kraljevini koju princ nastoji uspostaviti, a koja je daleko od “vjerskog radikalizma” i teži ka “društvenoj otvorenosti”.  

U tu svrhu, ministar za vjerska pitanja i vakufe Al Sheikh je naglasio kako je potrebno da poslove imama, mujezina i propovjednika obavljaju isključivo građani Saudijske Arabije. Rekao je da će “Ministarstvo zabraniti angažiranje imama i mujezina koji nisu saudijski državljani, što je učestala pojava u brojnim džamijama u Kraljevini.”

Ovakve izjave je ministar dao na konferenciji za novinare održanoj u sjedištu ogranka ministarstva u Istočnoj pokrajini, odgovarajući na pitanje o angažiranju stranaca u džamijama sa nepoznatim stavovima i vjerskim usmjerenjima. Ministar je odgovorio kako je to “učestala pojava u mnogim džamijama, ali da to nije opravdanje da se o tome šuti. Ministarstvo i njegovi ogranci će se pozabaviti ovim pitanjem kako bi se ostvario najbolji interes i spriječila ovakva pojava koja se ne može nazvati zadovoljavajućom.”

Džamije na meti kritika

Ovakvo novo usmjerenje Kraljevine prema misionarskim aktivnostima u džamijama ohrabrilo je pojedine saudijske autore i aktiviste da podignu svoj glas sa zahtjevima i kritikama na račun fenomena religioznosti, a neke su se odnosile i na same džamije, bez obzira na vjerski diskurs u njima. 

Saudijski akademik Ali al-Shuaibi, iz pokrajine Kasim, pozvao je na zatvaranje hiljada džamija u Saudijskoj Arabiji. Kao argument je naveo to da postoje vjerski tekstovi koji govore kako je obavljanje zajedničke molitve kolektivna obaveza, zbog čega bi se broj džamija u državi mogao smanjiti za 80 posto, a zadržati samo 20 posto. 

List Erem News iz Emirata prenosi da je Al-Shuaibi rekao da se zatvaranjem ovolikog broja džamija mogu ”uštedjeti milijarde dolara mjesečno, koje se daju u vidu plata imamima, mujezinima, za održavanje objekata i električnu energiju.”

U Saudijskoj Arabiji ima gotovo 94.000 džamija koje su raspoređene po ogromnim područjima Kraljevine, tvrdi Al-Shuaibi u svojim objavama na Twitteru, što znači da se može zatvoriti 75.000 džamija u Kraljevini. 

Sličan poziv je uputio i saudijski novinar Mohamed al-Suhaimi u februaru na saudijskoj televiziji, kada je pozvao da se utišaju ezani i reducira broj džamija.

Saudijske vlasti su prije nekoliko mjeseci zvanično pustile u upotrebu i mobilnu aplikaciju ”Svi smo snage sigurnosti” koja ima za cilj pozvati građane da prijave osobe ili naloge za koje sumnjaju da ”izazivaju nered” ili promoviraju nešto što bi moglo naškoditi sigurnosti države. Može se zaključiti da takva široka definicija o ”izazivačima nereda”, prirodi njihovog ponašanja i retorici koja bi se mogla podvesti pod istu otvara vrata mnogim zloupotrebama.

Izvor: Al Jazeera