Počast žrtvama nuklearnog napada na Nagasaki

Ceremoniji je prisustvovao i generalni sekretar UN-a (EPA)

Japan danas obilježava 73. godišnjicu američkog nuklearnog napada na Nagasaki, na kojoj je prisustvovao generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres.

Napad na Nagasaki dogodio se tri dana poslije napada na Hirošimu, što je bio prvi napad atomskim oružjem u historiji čovječanstva, prenosi Beta.

Zvaničnici i građani svake godine se okupe u Parku mira u Nagasakiju, gdje se u 11:02 sati, kada je bačena bomba 9. augusta 1945. godine, oglase zvona i potom minutom šutnje oda počast za više od 70.000 poginulih.

Američki bombarder B-29 bacio je tada bombu nazvanu “Debeli čovjek”. Bomba teška gotovo 4,5 tone bačena je sa visine od 9.600 metara, a eksplodirala je poslije 30 sekundi na 500 metara iznad jednog teniskog terena.

HIljade ubijenih

Oblak “pečurka” koji je nastao poslije eksplozije dostigao je visinu od 16.000 metara. Uništeno je 70 posto grada, a poslije 20 minuta počela je da pada “crna kiša” radioaktivnih čestica.

Još gotovo 140.000 ljudi je poginulo kada je tri dana ranije na Hirošimu bačena prva atomska bomba, “Mali dječak”. Ukupan broj žrtava, uključujući one koji su u narednim mjesecima i godinama umirali od povreda i bolesti uzrokovanih radijacijom procjenjuje se na oko 300.000.

Nuklearni napadi Sjedinjenih Američkih Država rezultirali su kapitulacijom Japana 15. augusta. Rat je zvanično završen dvije sedmice kasnije, 2. septembra 1945. godine.

Od tog napada, nijedan američki predsjednik nije posjetio Hirošimu do 2016, kada je tadašnji predsjednik SAD-a Barack Obama položio vijenac u memorijalnom parku u tom japanskom gradu.

Obama je tada odao počast žrtvama i rukovao se s preživjelima napada, ali nije, kao i njegovi prethodnici, uputio izvinjenje, već je izrazio nadu da će užasi iz Hirošime i Nagasakija dovesti do “moralnog buđenja”.

Izvor: Agencije