Njemačka preduzeća ozbiljno pogođena Trumpovim sankcijama

Mnogi njemački partneri su pogođeni sankcijama SAD-a (EPA)

Njemačke kompanije trpe sve veću štetu zbog politike sankcija američkog predsjednika Donalda Trumpa, među kojima su i one protiv Irana, kao i zbog tarifa koje uvodi u eskalirajućem trgovinskom ratu sa Kinom, upozoravaju njemačke poslovne asocijacije.

“Svakako da američka politika utiče na njemačku vanjsku trgovinu”, izjavio je šef trgovinske asocijacije BGA Holger Bingmann za Reuters.

Predsjednik sektora za vanjsku trgovinu pri Saveznoj industrijsko-trgovinskoj komori Njemacke (DIHK) Folker Treyer tvrdi da međunarodno okruženje postaje sve kompleksnije za njemačke firme.

Mnogi njemački trgovinski partneri su, prema njegovim riječima, pogođeni mjerama SAD-a i njihovim efektima, što zauzvrat šteti njihovom poslovanju sa njemačkim kompanijama.

Poziv na zaštitu kompanija

Bingmann je pozvao njemačku vladu da predstavi plan zaštite njemačkih preduzeća nakon najnovijih američkih sankcija Iranu, navodeći da bi ako Berlin to ne uradi, njemačke firme mogle postepeno prestati da posluju tamo.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas izjavio je u ponedjeljak da su Njemačka, Francuska i Britanija odlučne da zaštite evropske kompanije koje posluju u Iranu koristeći blokirajući statut, evropski zakon o blokadi sankcija.

Izvor: Agencije