Moskva razmatra odmazdu za američke sankcije

Glasnogovornica State Departmenta kazala da je utvrđeno da je Rusija 'upotrijebila hemijsko ili biološko oružje' (Arhiva)

Moskva razmatra mjere odmazde nakon što su Sjedinjene Američke Države najavile da će uvesti nove sankcije Rusiji zbog navodne odgovornosti te države za trovanje bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja u Engleskoj.

“Ruska će se strana angažirati u izradi mjera odmazde kao odgovor na neprijateljski potez Washingtona. SAD namjerno pogoršava bilateralne odnose dviju zemalja”, rekla je glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova, Marija Zaharova.

SAD namjerava proširiti sankcije Rusiji zbog optužbi da je ruska vlada odgovorna za trovanje kemijskim oružjem bivšeg ruskog dvostrukog agenta u Engleskoj ranije ove godine. Rusija je s druge strane optužbe opovrgnula.

Prethodno je rusko veleposlanstvo u Washingtonu nazvalo nove američke sankcije drakonskim i ocijenilo da su razlog za njihovo uvođenje optužbe da je Moskva otrovala bivšeg špijuna i njegovu kći u Velikoj Britaniji, “prenategnute”.

Washington je ranije objavio da će uvesti nove sankcije Rusiji nakon što je utvrdio da je Moskva upotrijebila nervni otrov protiv Skripalja i njegove kćerke Julije.

Rusija uporno odbacuje odgovornost za napad, a rusko veleposlanstvo u SAD-u kaže da američke optužbe nisu utemeljene na činjenicama i dokazima.

Izvoz osjetljive robe

I dalje ćemo tražiti nezavisnu istragu incidenta, priopćila je veleposlanstvo.

Sergej Skripalj, bivši pukovnik ruske vojnoobavještajne službe GRU-a, i njegova 33-godišnja kćerka Julija pronađeni su otrovani na klupi u Salisburyju na jugu Engleske nakon što je nervni otrov “novičok” bio nanesen u tekućem obliku na njihova kućna vrata.

Glasnogovornica State Departmenta Heather Nauert kazala je da je utvrđeno da je Rusija “upotrijebila kemijsko ili biološko oružje prekršivši time međunarodno pravo, te da je upotrijebila smrtonosno kemijsko ili biološko oružje protiv vlastitih državljana.”

Kazala je da će sankcije stupiti na snagu 22. kolovoza ili oko tog datuma.

NBC je prenio, pozivajući se na visokog dužnosnika State Departmenta, da bi u sklopu novih sankcija najveći učinak trebala imati zabrana odobravanja dozvola za izvoz osjetljive robe Rusiji koja se odnosi na nacionalnu sigurnost.

Izvor: Agencije