Estonija obustavila NATO vježbu zbog incidenta s avionom

Luik ponovio kako Talin vjeruje u NATO-vu zračnu misiju koja je počela 2004. godine kada su Estonija, Latvija i Litvanija postale članice Alijanse (EPA)

Ministar odbrane Estonije Juri Luik naredio je obustavljanje zrakoplovnih vježbi Sjevernoatlantske alijanse (NATO) u ovoj baltičkoj državi zbog istrage nakon što je španski borbeni avion greškom ispalio raketu tokom vježbe u zračnom prostoru bivše članice SSSR-a.

Luik je rekao kako nije pronađena raketa tipa zrak-zrak koja je greškom ispaljena u utorak, 7. augusta u zračnom prostoru na jugu Estonije.

On je dodao kako je ona mogla pasti u udaljenom prirodnom rezervatu u regiji Jigeva ili je aktiviran ugrađeni sistem za samouništenje pa je eksplodirala u zraku.

Vjera u zračnu misiju Alijanse

Agencije prenose kako je Luik ponovio da Talin vjeruje u NATO-vu zračnu misiju koja je počela 2004. godine kada su Estonija, Latvija i Litvanija postale članice Alijanse.

Nakon što je Vojska Estonije saopćila u utorak kako traga za ostacima rakete koju je španski borbeni avion Eurofighter Typhoon greškom ispalio tokom vježbe u zračnom prostoru te baltičke države, premijer Estonije Juri Ratas naveo je na društvenoj mreži Facebook kako „hvala Bogu nema žrtava“.

On je ocijenio kako je taj incident „izuzetno zabrinjavajući“.

Izvor: Agencije