Dvije Koreje planiraju razgovore na visokom nivou

Ovakvi razgovori bit će četvrti ove godine (EPA)

Sjeverna i Južna Koreja sljedeće sedmice planiraju održati razgovore na visokom nivou kao pripremu za mogući treći susret njihovih vođa, saopćilo je u četvrtak Ministarstvo ujedinjenja u Seulu.

Razgovori, za koje se očekuje da će se održati u ponedjeljak, smjeraju provesti prethodne dogovore, kazalo je ministarstvo.

Vođa Sjeverne Koreje Kim Jong-un i južnokorejski predsjednik Moon Jae-in prvi su se put sastali u aprilu i dogovorili oko koraka prema nuklearnom razoružanju. Ponovno su se sastali u maju.

Idući bi se sastanak trebao održati na sjevernoj strani granice u takozvanom selu primirja Panmunjomu, u demilitariziranoj zoni između dviju Koreja.

“U nadolazećim razgovorima, dvije će strane dublje raspravljati o načinima kako ojačati primjenu Deklaracije iz Panmunjoma i razmijeniti gledišta o stvarima potrebnim za održavanje međukorejskog samita”, kazalo je ministarstvo u saopćenju za medije, javlja agencija Yonhap.

Deklaracija iz aprila

Deklaraciju, koja znači formalni kraj Korejskog rata (1950-53) i namjerava denuklearizirati Korejski poluotok, potpisala su dvojica vođa na sastanku u aprilu.

“Učinit ćemo ono što najbolje možemo u implementiranju Deklaracije iz Panmunjoma na cjelovit način kroz kontinuirani dijalog i saradnju te uz postizanje trajnog napretka u međukorejskim odnosima i gradnju dugoročnog mira na Korejskom poluotoku”, saopćilo je Ministarstvo.

Ovakvi razgovori bit će četvrti ove godine, izvijestio je Yonhap.

Izvor: Agencije