Washington poziva Moskvu da se povuče iz Gruzije

Rusija je i dalje snažno vojno prisutna u Gruziji (Reuters)
Rusija je i dalje snažno vojno prisutna u Gruziji (Reuters)

Sjedinjene Države su u utorak pozvale Moskvu da se povuče iz Abhazije i iz Južne Osetije, dva gruzijska separatistička područja čiju je nezavisnost Rusija priznala prije deset godina i gdje je sve vrijeme snažno vojno prisutna.

“Ta su područja dio Gruzije. Ona nisu dio Rusije”, rekla je glasnogovornica State Departmenta, Heather Nauert. “SAD i dalje podržava suverenitet Gruzije i njenu teritorijalnu cjelovitost u međunarodno priznatim granicama”.

“SAD poziva Rusiju da povuče svoje snage na položaje određene ugovorom o primirju potpisanim 2008.”, dodala je Nauert na konferenciji za novinare.

Moskva i Tbilisi se odavno spore zbog planova male bivše sovjetske republike na Kavkazu da uđe u EU i u NATO, što Rusija smatra opasnim zadiranjem u svoju sferu utjecaja.

Moskva priznala nezavisnost separatističkih područja

Te su napetosti u ljeto 2008. prerasle u sukob kada je ruska vojska ušla na gruzijski teritorij kako bi pritekla u pomoć malenoj Južnoj Osetiji, proruskom separatističkom teritoriju gdje je Tbilisi poveo krvavu vojnu operaciju.

Moskovske snage su tada u pet dana do nogu potukle gruzijsku vojsku i zaprijetile zauzimanjem prijestolnice.

Mirovni ugovor u kojem je posredovao francuski predsjednik Nicolas Sarkozy na kraju je omogućio povlačenje ruskih snaga, ali je Moskva priznala nezavisnost separatističkih područja Južne Osetije i Abhazije, što je znatno pridonijelo pogoršanju veza Istoka i Zapada.

Izvor: Agencije


Povezane

Predsjednik Rusije Vladimir Putin u Moskvi je sa liderom Južne Osetije, potpisao sporazum koji podrazumijeva gotovo potpunu integraciju odmetnute gruzijske regije u Rusiju. Predsjednik Gruzije potpisivanje sporazuma osudio je kao destruktivan potez protiv njegove zemlje.SAD, Europska unija i NATO savez, također su osudili potpisivanje sporazuma.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO