Video: Raste broj žrtava zemljotresa u Indoneziji

Hiljade turista, uglavnom stranaca, evakuirane su s otočja Gili [Helen Brady via Storyful]

Broj mrtvih u jakom potresu koji je pogodio indonezijski otok Lombok popeo se na 131, a raseljenih je osoba 156.000, objavile su vlasti u srijedu dok spasilačke ekipe nastavljaju pretraživati ruševine i očekuju nove žrtve.

Potres jačine 6,9 u nedjelju navečer izazvao je prizore panike među stanovnicima i turistima, sedam dana nakon drugog potresa u kojem je poginulo najmanje 17 osoba na tom vulkanskom otoku omiljenom među turistima zbog plaža i šetnica, prenosi Hina.

“Poginula je 131 osoba, 1.477 ih je teško ozlijeđeno, a 156.000 raseljeno”, izjavio je glasnogovornik Nacionalne agencije za upravljanje katastrofama Sutopo Purwo Nurgroho.

Prethodni podaci govorili su o 105 mrtvih i 236 teško ozlijeđenih.

 

[Darin Nielson via Storyful]

Spasioci su nastavili u srijedu raščišćavati ruševine uz pomoć rovokopača.

Deseci hiljada kuća oštećene su, objavile su vlasti i upozorile da nemaju dovoljno medicinskog osoblja.

Stanovnicima koje je potres ostavio bez krova nad glavom spavaju u provizornim skloništima gdje im nedostaje hrane, pitke vode i lijekova.

Hiljade turista, uglavnom stranaca, evakuirane su s otočja Gili, tri malena rajska otoka omiljena među turistima zbog podvodnog ribolova, koji se nalaze sjeverozapadno od Lomboka.

U pokrajini West Nusa Tengara gdje se nalazi Lombok, hronično nedostaje hrane, lijekova i medicinskog osoblja. U pojedinim dijelovima tog otoka površine 4.700 metara sravnjena su sa zemljom sela i stanovnici spavaju pod vedrim nebom.

Spasioci su nastavili u srijedu raščišćavati ruševine uz pomoć rovokopača

Improvizirana skloništa seljani uređuju blizu prometnica ili uz rižina polja jer brojni poljodjelci odbijaju napustiti svoju stoku,

“To je tipično za žrtve potresa u Indoneziji. Žele ostati uz svoj izvor prihoda jer u organizirana skloništa ne mogu biti primljeni sa stokom”, objasnio je glasnogovornik Crvenog križa Arifin Muhamad Hadi.

Indonezija leži na takozvanom pacifičkom vatrenom prstenu i redovito je pogađaju potresi. Godine 2004, u cunamiju izazvanom potresom u Indijskom oceanu poginulo je 226.000 ljudi u 13 zemalja, od kojih više 120.000 u Indoneziji.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO