Twitter neće zabraniti zagovornika teorija zavjere

Odluka će stupiti na snagu 22. novembra (EPA)
Odluka će stupiti na snagu 22. novembra (EPA)

Izvršni direktor Twittera izjavio je da neće zabraniti InfoWars i njegova utemeljitelja Alexa Jonesa, jer njihovi profili ne krše pravila te društvene mreže, prenose britanski mediji.

Velike internetske kompanije – Facebook, YouTube, Apple i Spotify uklonile su ove sedmice sadržaj koji je objavio taj zagovornik teorija zavjere, uz obrazloženje da se radi o govoru mržnje.

Direktor Twittera Jack Dorsey napisao je da bi bilo pogrešno “podleći vanjskom pritisku”, umjesto držati se pravila kompanije.

Dodao je da bi zabrana dugoročno potakle nove teorije zavjere i pozvao novinare da “dokumentiraju, provjere i pobiju” nepotvrđene glasine poput onih koje širi Jones kako bi “ljudi mogli stvoriti vlastito mišljenje”.

Zabrana Jonesa uslijedila je nakon što su ljevičari mjesecima optuživali YouTube, Facebook i Twitter da ne čine dovoljno u suzbijanju dezinformiranja i govora mržnje.

Porodice podigle tužbu

Osnivač internetske stranice InfoWars, Alex Jones blizak je krajnjoj desnici, a postao je poznat po izjavama i teorijama urota u vezi s pokoljem u školi Sandy Hook 2012.

Jones je više puta nakon tog pokolja, koji je Adam Lanza počinio u osnovnoj školi u Connecticutu i u kojemu je ubijeno 26 ljudi, među kojima 20 djece, izjavio da je zločin bio insceniran.

Smatra da su roditelji djece ubijene u pucnjavi zapravo glumci plaćeni da odigraju jednu ulogu.

Više porodica podiglo je tužbu protiv njega, optuživši ga da takve teorije širi kako bi povećao svoje slušateljstvo i prihode.

Taj 44-godišnji Teksašanin iznosio je i brojne druge teorije urota, pa tako i onu da je američka vlada naručila napad 11. septembra.

Trumpova podrška

Prije nekoliko dana Facebook je povukao četiri videosnimka sa stranica povezanih s Jonesom u kojima su prekršena pravila društvene mreže o govoru mržnje i uznemiravanju, navodi platforma u poruci objavljenoj u ponedjeljak.

Nakon toga je Alex Jones objavio na Facebooku dodatan sadržaj zbog kojeg mu je kompanija uklonila četiri glavne stranice.

To je učinila pod optužbom da “veliča nasilje” i “koristi se ružnim izrazima opisujući transrodne osobe, muslimane i imigrante”, čime je prekršio interno pravilo Facebooka.

Društvena mreža dodaje da ju je na taj korak potakao govor kojim se Jones koristio, a ne njegove teze o uroti.

Godine 2015. kandidat Donald Trump sudjelovao je u emisiji Alexa Jonesa i pružio mu podršku.

“Vaš ugled je nevjerojatan”, rekao je tada u emisiji budući američki predsjednik.

“Neću vas razočarati”, obećao je.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO