Šta je Putin tražio od Trumpa u Helsinkiju?

Putin je predložio Trumpu produženje Novog sporazuma o smanjenju strateškog oružja na još pet godina (EPA)

Predsednik Rusije Vladimir Putin predstavio je predsedniku SAD Donaldu Trumpu tokom samita u Helsinkiju 16. jula niz konkretnih inicijativa u vezi sa kontrolom oružja, uključujući zabranu oružja u svemiru, piše list Politiko.

U ruskom dokumentu pod naslovom “Dijalog o pitanju kontrole oružja”, u koji je Politiko imao uvid, predlaže se produženje takozvanog Novog sporazuma o smanjenju strateškog oružja na još pet godina.

U ruskom dokumentu istaknut je veliki broj područja u kojima bi dve zemlje mogle da sarađuju kako bi smanjile opasnost od nuklearnog oružja i ponovo uspostavile bar deo izgubljenog međusobnog poverenja – piše list.

Bijela kuća bez komentara

Dokument se bavi i rastućom tenzijom u istočnoj Evropi i sugeriše da Vašington i Moskva treba da “preduzmu mere kako bi sprečile incidente dok sprovode vojne aktivnosti u Evropi kao i da pojačaju poverenje i transparentnost u vojnoj sferi”, preneo je TASS.

Osoba koja je dostavila dokument sajtu Politiko ga je dobila od ruskih zvaničnika koji su ga opisali kao ono što je Putin preneo Trumpu u Helsinkiju.

Bela kuća je odbila da komentariše ove navode i negirala je da je Trump dobio ikakve papire.

Izvor: Agencije