Šef Pentagona za osnivanje svemirske komande

Mattis je rekao da je Pentagon 'u svemu saglasan' s Bijelom kućom (EPA)
Mattis je rekao da je Pentagon 'u svemu saglasan' s Bijelom kućom (EPA)

Američki ministar odbrane Jim Mattis izjavio je u utorak da je “bezuvjetno” za osnivanje nove vojne komande za svemir, ali nije predložio stvaranje svemirskih snaga poput Donalda Trumpa.

“Svemiru moramo pristupiti kao borbenoj zoni u razvoju i sigurno je da je vojna komanda među stvarima koje možemo uvesti”, rekao je čelnik Pentagona novinarima, prenosi Hina.

Američki predsjednik je u maju naredio osnivanje svemirskih snaga kao šestog roda oružanih snaga, uz kopnenu vojsku, zračne snage, mornaricu, korpus mornaričke pješadije i obalnu stražu.

“Da bismo odbranili Ameriku nije dovoljno puko prisustvo u svemiru, moramo imati prevlast u svemiru”, dodao je.

Svemir je trenutačno u nadležnosti američkih zračnih snaga.

Prevlast u svemiru

Ove sedmice Pentagon treba u Kongresu predati prijedloge radi izvršavanja Trumpove naredbe a po dokumentu u koji je specijalizirana mrežna stranica Defense One imala uvid, vojni dužnosnici predlažu osnivanje jedinstvene komande za svemir.

Mattis je rekao da je Pentagon “u svemu saglasan” s Bijelom kućom, prije svega s potpredsjednikom Mikeom Penceom koji je u Bijeloj kući zadužen za to pitanje.

“Radimo na tome”, dodao je. “A kada je riječ o tome kako će ta organizacija izgledati, mogu vam reći da će odgovarati svrsi, još nemam odgovor na sva pitanja”.

Rusija koja posjeduje svemirske snage, u nadležnosti zračnih snaga, izrazila je zabrinutost zbog Trumpovih izjava o američkoj “prevlasti” u svemiru.

SAD je potpisnik Ugovora o vanjskom svemiru iz 1967. koji zabranjuje postavljanje oružja za masovno uništenje u svemiru i samo dopušta korištenje Mjeseca i drugih nebeskih tijela u miroljubive svrhe.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO