SAD apelovale na Kanadu i Saudijsku Arabiju da riješe spor

Spor je nastao pošto je Kanada od Saudijske Arabije tražila hitno oslobađanje zatvorenih aktivista za prava žena. (EPA)
Spor je nastao pošto je Kanada od Saudijske Arabije tražila hitno oslobađanje zatvorenih aktivista za prava žena. (EPA)

Američki State department apelovao je na Kanadu i Saudijsku Arabiju da reše spor koji je izbio nakon što je Otava izrazila zabrinutost zbog zatvaranja aktivista u Saudijskoj Arabiji.

Kako prenosi Reuters, obe strane treba diplomatski da reše spor, a portparolka State departmenta Heather Nauert poručuje: Mi to ne možemo da uradimo umesto njih, one to moraju da reše same.

Izvori agencije u Kanadi naveli su da ta zemlja planira da zatraži pomoć Ujedinjenih Arapskih Emirata i Britanije kako bi se smanjile tenzije sa Rijadom, nakon što je saopšteno da Saudijska Arabija više neće da kupuje kanadsku pšenicu i ječam.

Saudijska Arabija u međuvremenu je povukla svog ambasadora u Otavi, proterala kanadskog ambasadora i ograničila trgovinske veze zbog toga što je Kanada tražila hitno oslobađanje zatvorenih aktivista za prava žena.

Rijad je tim povodom optužio Otavu za uplitanje u unutrašnje stvari zemlje, a britanska Vlada apelovala na Kanadu i Saudijsku Arabiju da pokažu uzdržanost.

Rijad vraća svoje studente iz Kanade

Saudijska Arabija je naredila i da oko 15.000 saudijskih studenata napusti Kanadu, a obustavila je i letove ka Torontu.

S druge strane, Egipat je saopštio da podržava Saudijsku Arabiju u političkom sporu sa Kanadom i da je solidarna sa arapskom kraljevinom protiv stranog uplitanja u njena unutrašnja pitanja.

Egipatsko Ministarstvo spoljnih poslova navelo je na svojoj zvaničnoj stranici na Fejsbuku da je “zabrinuto zbog krize između Saudijske Arabije i Kanade, koja je rezultat negativne tendencije nekih međunarodnih strana da se mešaju u unutrašnja pitanja zemalja regiona”, prenosi Reuters.

Kako se navodi, pojavio se još jedan znak narušenih odnosa dve zemlje, a to je objava na jednom Twitter nalogu, za koji BBC kaže da je navodno povezan sa saudijskim vlastima, a na kojoj se vidi fotografija aviona koji leti ka čuvenoj CN kuli (Nacionalnom tornju) u Torontu.

Slika je prekrivena tekstom: “Svakog ko se meša u tuđe poslove, zadesiće ono što mu nije milo”.

Ta objava izazvala je “buru” na društvenim mrežama, a mnogi su je uporedili sa slikama rušenja kula bliznakinja u Njujorku 2001. godine.

Profil na Twitteru je ubrzo izbrisan, ali su je drugi korisnici snimili i ona je kružila internetom.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO