Opozicionom lideru Zimbabvea odbijen azil u Zambiji

Biti je član Pokreta za demokratske promjene Zimbabvea (EPA)
Biti je član Pokreta za demokratske promjene Zimbabvea (EPA)

Jedan od lidera opozicije u Zimbabveu Tendai Biti ubrzo će biti deportiran u tu zemlju iz Zambije, gdje mu nije odobren azil, saopćila je međunarodna organizacija Human rights watch.

Direktor te organizacije za južnu Afriku Dewa Mavhinga rekao je da mu je Biti kazao da su vlasti Zambije izgleda odlučile da ga “predaju vojnoj hunti” u Zimbabveu, misleći na režim predsjednika te zemlje Emmersona Mnangagwe, prenosi Associated Press.

“Djeluje da su donijeli odluku da nas predaju vojnoj hunti. Zaista smo u Božjim rukama”, prenio je Mavhinga Bitijeve reči.

Biti je uhapšen jutros kada je pokušao ući u Zambiju, a njegov advokat je u toku dana rekao da je ubrzo oslobođen i da će zatražiti azil u toj zemlji.

Mnogi građani Zimbabvea gnijevno su reagovali na hapšenje Bitija, člana Pokreta za demokratske promjene.

Ta stranka ne prihvata rezultate prošlosedmičnih izbora u toj zemlji i pobjedu aktuelnog predsjednika Emmersona Mnangagwe, i najavila je da će pokušati da ih obori na sudu.

Mnangagwa je osvojio 50,8 posto

Prema zvaničnim rezultatima, Mnangagwa je osvojio 50,8 posto glasova na prvim izborima posle odlaska s vlasti dugogodišnjeg predsednika Roberta Mugabea.

Uoči objavljivanja zvaničnih rezultata, Biti je rekao da je kandidat opozicije Nelson Chamiza pobijedio “bez svake sumnje”, prenosi AFP.

Bitija, bivšeg ministra finansija, vlasti traže zbog pozivanja na nasilje.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO