Kontraudarac Kine: Nove carine za SAD

Kina pozdravlja dijalog i komunikaciju na osnovi reciprociteta, jednakosti i integriteta (EPA)

Kina uvodi dodatne tarife u visini od 25 posto na 16 milijardi američkih dolara vrijedan uvoz iz SAD-a, koje će se primjenjivati na raznovrsnu robu – od goriva, preko proizvoda od čelika i automobila do medicinske opreme, objavilo je kinesko Ministarstvo trgovine.

Tarife će biti aktivirane 23. augusta, navodi se u saopćenju, istog dana kada i SAD planira početi naplaćivati carine od 25 posto na novu količinu robe uvezene iz Kine u vrijednosti od 16 milijardi dolara, prenosi Reuters.

Nacrt iz juna

Konačna kineska lista američkih proizvoda koji podliježu carini se, međutim, razlikuje od nacrta iz juna, na kojem se nalazila i sirova nafta.

Broj kategorija proizvoda, na koje će se primjenjivati tarife, sada je porastao na 333 sa 114 iz juna, iako je ukupna vrijednost ostala ista.

Akcije SAD-a i prijetnja američkog predsjednika Donalda Trumpa carinama na sve što stigne iz Kine, izazvale su ovakav odgovor Kine, koja je i ranije obećala da će uzvratiti jednakim tarifama na svaku akciju SAD-a.

Američka administracija je, naime, odlučila primijeniti carine na 279 od 284 proizvoda koji su na listu za carinjenje dodati u junu, a vrijednost im je oko 16 milijardi dolara godišnje.

Na toj listi robe nalaze se pretežno industrijski proizvodi kao što su parne turbine i željezni nosači.

Izvor: Agencije