Iran: SAD-u više niko ne vjeruje

'Ako se Amerikanci nastave  voditi pojednostavljenom i nemogućom mišlju moraju znati i posljedice', rekao je Zarif (EPA)
'Ako se Amerikanci nastave voditi pojednostavljenom i nemogućom mišlju moraju znati i posljedice', rekao je Zarif (EPA)

Sjedinjenim Američkim Državama više niko ne vjeruje i teško je sada zamisliti pregovore s njima, poručio je iranski šef diplomatije Mohammad Javad Zarif i ocijenio da one neće uspjeti ukinuti izvoz iranske nafte, prenose agencije u srijedu, dan nakon što je SAD obnovio sankcije Teheranu.

Američki predsjednik Donald Trump povukao je SAD iz međunarodnog nuklearnog sporazuma s Iranom koji je nazvao katastrofalnim, prenosi Hina.

“Amerika stalno vrluda, niko im više ne vjeruje”, rekao je Zarif za informativni kanal IRINN, piše agencija AFP.

Trump je u utorak obnovio sankcije Iranu i upozorio druge države u svijetu da moraju birati hoće li poslovati s Iranom ili SAD-om čime je nastavio kombinirati prijetnje s politikom odškrinutih vrata za pregovore. 

“Zamislite pregovore sada, kako bismo im mogli vjerovati”, zapitao je Zarif u srijedu.

Podrška Iranu

Ocijenio je da svijet danas drukčije gleda na Iran.

“Prije niko nije podržavao Iran. Danas ga podržavaju sve zemlje”, rekao je Zarif.

“Ako se Amerikanci nastave voditi pojednostavljenom i nemogućom mišlju moraju znati i posljedice”, rekao je Zarif. “Ne mogu misliti da će Iran neće izvoziti naftu, a drugi hoće”, kazao je Zarif, prenosi Reuters.

Iranski predsjednik Hassan Rouhani dao je naslutiti prije mjesec dana da bi Iran mogao blokirati Hormuški tjesnac, plovni put kojim prolazi najveća količina sirove nafte, ako SAD pokuša blokirati iranski izvoz.

Trump mu je odgovorio da će se Iran suočiti s ozbiljnim posljedicama bude li prijetio SAD-u.

Meta prvog paketa sankcija koje je SAD uveo u utorak je iranski finansijski sektor, uključujući vladine kupovine dolara, trgovinu zlatom i prodaju državnih obveznica.

Očekuje se da će sljedeći paket biti uveden za tri mjeseca i obuhvatit će plinski i naftni sektor te Centralnu iransku banku.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO